RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable | Argentina

28-02-2016

Enfortiment del Turisme Comunitari a San Carlos (Argentina)

El geòleg i vulcanòleg Llorenç Planagumà, membre d’Alba Sud i Tosca, es desplaça a Salta en una assistència tècnica sobre senderisme per enfortir les capacitats tècniques de les organitzacions comunitàries.


Crèdit Fotografia: Revisió del sender El Cajoncito.

Sant Carlos, un poble situat a la província de Salta (Argentina) de 1.500 habitats, porta a terme des de fa anys activitats de turisme comunitari, impulsades per diferents iniciatives i artesans locals. Amb aquesta estratègia es volen potenciar els seus valors naturals, culturals i agraris mitjançant un turisme sostenible que beneficiï petits agricultors i artesans i guies locals.

En el marc de la col·laboració entre Alba Sud, l'Ajuntament de Sant Marcos i els Ministeris d'Agricultura i Turisme, establerts des de fa anys, entre els mesos de febrer a juny d'aquest any quatre persones vinculades a l'equip d'Alba Sud es desplaçaran a Salta per donar suport tècnicament el procés d'enfortiment del turisme comunitari en aquesta zona, en el marc d'un projecte de cooperació desenvolupat amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Formació en senderisme

Entre el 21 de febrer i el 3 de març s’ha desplaçat a Argentina en Llorenç Planagumà, geòleg, vulcanòleg i membre d’Alba Sud i Tosca. Des de San Carlos ens envia les seves primeres impressions: “Aquests quatre dies hem estat treballant en l’anàlisi del potencial turístic de la zona en relació al senderisme. L’objectiu és generar una proposta empoderada i participada pels diferents actors que vulguin posteriorment formar part de l’execució d’aquests productes de senderisme”.

Reunió amb guies i membres de les oficines de turisme.

I descriu les primeres accions realitzades en aquests termes: “Primer vam fer una reunió amb tots els guies i el personal de l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de San Carlos per tal de definir possibles senders per revisar i analitzar. D’aquesta reunió van sorgir un total de 8 propostes possibles que són les que aquests dies estem analitzant. Aquests itineraris es recorren de manera participativa amb guies turístics i el mateix personal de l’Oficina de Turisme. S’analitza si els camins estan en bon estat, si tenen atractius naturals i culturals, o si pot accedir fàcilment des del poble i, alhora, es debat si poden servir per solucionar problemàtiques locals i ser alguna cosa més que un sender, una excusa per a la dinamització sòcio-econòmica i la conservació del territori. Per exemple pot solucionar problemàtiques de robatori de peces arqueològiques d’alt interès que ara existeix o evitar l’abandonament dels joves de la comunitat indígena de cultura Yaguita de San Lucas”.

I en els propers dies que encara li queden d’estada a San Carlos, es que preveu que s’acabin de definir quin seran els quatre o cinc senders que San Carlos oferirà com a producte per a senderisme i es durà a terme un retorn a tots els actors que ha participat en aquest procés.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.