Contacto Boletín

Nota informativa | Turismo Responsable | Costa Rica

30-04-2015

Assistència tècnica a Costa Rica sobre senders i patrimoni geològic en volcans en destinacions de turisme comunitari

El geòleg i vulcanòleg Llorenç Planagumà es va desplaçar a Costa Rica en el marc d'un projecte conjunt entre Alba Sud i ACTUAR, amb el suport de la Diputació de Barcelona.


Crédito Fotografía: Cráter del volcán Irazú. Fotografía de Llorenç Planagumà

Entre el 23 de març i el 14 de abril de 2015, Llorenç Plangumà va fer una estada de treball a Costa Rica per assessorar la xarxa de turisme comunitari ACTUAR en la revisió de l’estat dels senders d’algunes de les seves iniciatives associades i com es duu a terme la seva interpretació, així com sobre com aprofundir en la relació entre turisme comunitari i el patrimoni geològic dels volcans.

Llorenç Planagumà és geòleg i vulcanòleg, coordinador de l’empresa de serveis ambientals, d’educació i turisme Tosca, amb seu a Olot, la Garrotxa; coordinador del Centre per la Sostenibilitat Territorial(CST); i membre de l’equip d’Alba Sud, on gestiona un blocdedicat a la nova cultura del territori, la sostenibilitat territorial i la lluita contra activitats extractives com el fracking.

Participants al grupo de capacitació.

Aquesta estada és part del projecte d’assistència tècnica per enfortir el turisme rural comunitari a Costa Rica que duu a terme Alba Sud amb ACTUAR i el suport de la Diputació de Barcelona. Així mateix, durant el passat mes de febrer dos tècnics de la comarca del Penedès (Catalunya), Miquel Herrero i Joan Capellades, van visitar també el país centreamericà per dur a terme una assistència tècnica sobre la dinamització turística de territoris amb identitat agroalimentària.

Senders

Tradicionalment un dels recursos turístics més importants que han tingut les iniciatives de turisme rural comunitari a Costa Rica han estat els senders de muntanya, que han permès als i les visitants endinsar-se en la muntanya i poder estar en contacte i conèixer millor la natura. Per això es va considerar que era estratègic enfortir les capacitats dels socis d’ACTUAR en aquest àmbit.

Així, Llorenç Planagumà va realitzar una sèrie de visites a diferents iniciatives de turisme rural comunitari associats a ACTUAR per conèixer sobre el terreny els seus senders. En concret va estar a El Copal (27 i 28 de març), Nacientes de Palmichal (9 d’abril), Cerro Biolley (11 i 12 d’abril) i El Encanto (13 d’abril). Durant aquestes visites, acompanyat sempre per personal tècnic d’ACTUAR, Llorenç Planagumà va poder diagnosticar l’estat dels senders, com es duu a terme la seva interpretació i es va promoure el debat a cadascuna d’aquestes iniciatives sobre quines millores duu a terme per millorar la seva gestió.

Visita a Nacientes Palmichal.

Per cadascun dels senders visitats es va emplenar una fitxa de diagnòstic i es va elaborat un informe per compartir amb ACTUAR i els seus socis amb una sèrie de recomanacions per a la millora de la gestió dels senders. Aquestes recomanacions estaven relacionades amb el sistema de senyalització; les formes i recursos per dur a terme la interpretació; les possibilitats de vincular senders amb gastronomia local; la promoció de sender en xarxa; i tota una sèrie de criteris per analitzar la sostenibilitat dels senders.

Patrimoni geològic en volcans

Els dies 8 i 9 d’abril, Llorenç Planagumà, amb la col.laboració de Joan Martí, doctor en geologia i professor d’investigació en vulcanologia del CSIC i secretari de l’Associació Internacional de Vulcanologia, i de Raül Mora i Gino González-Flama, vulcanòlegs de la Universitat de Costa Rica (UCR), van dur a terme un Taller d’Interpretació del Patrimoni Natural Geològic en Volcans i Espais Protegits.

Asistentes en el taller de capacitación en el ICT.

El primer dia de taller es va realitzar a la seu de l’Institur Costarriqueny de Turisme (ICT) i van participar més de 60 persones, fonamentalment socis d’ACTUAR, Guies d’ecoturisme, personal tècnic del ICT, representants de Cambra Nacional de Turisme (CANATUR) i de la Cambra Nacional de Turisme Rural Comunitari (CANTURURAL) i  estudiants de turisme.

Durant el taller es va van explicar els fonaments i metodologia per a una correcta interpretació del patrimoni geològic en volcans. També es van aportar nocions bàsiques sobre què és el geoturisme, entès com un turisme basat en la geologia que fomenta la conservació geològica, però no oblida les necessitats de desenvolupament econòmic i social de les comunitats locals. Com a exemple es va poder compartir l’experiència i metodologia desenvolupada per Tosca en la gestió del patrimoni geològic al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (Catalunya).

El segon dia de taller va tenir un caràcter pràctic, i es va fer una sortida de camp al Volcà del Poas, per poder-ne fer una interpretació sobre el terreny.

Raül Mora, vulcanólogo de la UCR.

El taller va tenir una gran acceptació i va sol·licitar la possibilitat de reproduir-lo a diferents territoris.

Conservació ambiental

A més d’aquestes visites d’assessoria i tallers formatius, Llorenç Planagumà també va poder compartir amb l’equip tècnic d’ACTUAR una de les seves principals preocupacions: com millorar el treball de conservació ambiental que duen a terme els seus socis.

De fet, la majoria de socis d’ACTUAR tenen a objectiu prioritari la conservació. Un 70% d’aquests van iniciar-se en les activitats del turisme rural comunitari com a una forma de finançar la conservació del seu entorn. Molts ho feren a través de la compra de terreny. Aquesta adquisició de terreny ha servit per millorar la conservació dels recursos hídrics (naixents), protegir boscos i la seva biodiversitat. Actualment, els socis d’ACTUAR a través d’aquesta política de compres estan gestionant 5.300 hectàrees. Així mateix més d’un 70% dels socis d’ACTUAR fan educació ambiental com a part de les seves activitats. I alguns d’ells estan co-gestionant alguns parcs nacionals.

Com a part de l’assistència tècnica es va estar revisant com millorar el sistema d’indicadors per millorar la gestió de la informació sobre conservació ambiental.