Contacto Boletín

Información de Campañas | Mundo global | Cataluña

02-03-2015

III Conferència de la Xarxa Euromediterrània de moviments socials i entitats en contra de l'explotació abusiva dels combustibles fòssils

El 7 i 8 de març es reuniran a Barcelona i Riudaura organitzacions socials d’arreu d’Europa per consolidar un espai d’aliança en la lluita contra el fracking i el TTIP.


Crédito Fotografía: Londres, protestas contra el fracking, 26/01/2015. Fotografía de The Weekly Bull.

A Europa diferents nacions ja tenen permisos per investigar o explotar hidrocarburs (petroli o gas) en els seus territoris. Aquesta explotació extractiva comporta impactes ambientals i socials molt greus i sovint irreversibles. Això ha provocat que apareguessin nombroses organitzacions en contra d'aquesta tècnica, especialment col·lectius d'àmbit rural que s'oposen que danyin el seu territori sense abans ni tan sols haver estat consultats. Per tal de fer més eficient aquesta lluita s’està promovent una Xarxa Euromediterrània que es reuneix periòdicament en conferencies.

En aquest marc el proper cap de setmana 7 i 8 de març s’organitzen a Barcelona i Riudaura la III Conference of the Euro-Mediterranean network of social movements and entities against the abusive exploitation of fossil fuels. Aquesta Conferència és organitzadapel Centre per la Sostenibilitat Territorial, Alba Sud, la Plataforma Aturem el Fracking de Catalunya i NO al TTIP de Catalunya, amb el suport de Transform Foundation, Fundació Alternativa, Fundació Nous Horitzons, Green Fondation, Diplocat, Enginyers sense fronteres, ATTAC i CCOO-Catalunya.

Per més informació sobre el programa podeu fer clic aquí.

Els objectius de la conferència de Barcelona són: consolidar la xarxa euromediterrània; debatre la relació entre experts, científics i moviments anti-fracking i anti-TTIP en una aliança que permeti avançar en la lluita contra el fracking i cap a una nova cultura del territori, social i ambientalment més justa; i finalment fomentar la interacció entre la Xarxa i els parlamentaris europeus per tal de crear pressió per la prohibició del Fracking a Europa.

La Conferència de Barcelona és continuació del debat entre col·lectius Europeus en contra el Fracking que va començar ara fa un any al Sud de França en la que es va plantejarl’objectiu de crear una xarxa europea en contra el fracking i enfortir els col·lectius que lluiten per la conservació del seu territori i per cercar un model social que convisqui en pau amb el planeta.

L'any 2015 serà clau en la lluita contra el fracking i el TTIP a Europa. Per tant, és essencial que es treballi en xarxa i amb aliances tant des de l'activitat política com amb els experts. Aquesta reunió permetrà millorar la coordinació de la xarxa europea i estudiar la seva estratègia conjunta pel 2015, quan el TTIP [1], CETA [2], TISA [3] i ISDS [4] estaran en l'agenda política a gran part d'Europa. És hora de condemnar les ofertes arbitràries ombra aconseguides per la Comissió Europea sota la pressió de les empreses transnacionals i els seus poderosos grups de pressió.

El projecte Enkrateia

L’organització d’aquestes conferencies a Catalunya s’emmarca en l’estratègia del projecte Enkrateia. Un projecte creat entre el CST i Alba Sud per investigar i promoure una Europa més social i per a una Nova Cultura del Territori. La transformació d’una Europa molt desigual cap a un objectiu de més igualtat i llibertat suposa també noves formes de desenvolupament més sostenibles i pacífiques. La superació del capitalisme extractivista implica també el desenvolupament d'una Nova Cultura del Territori. Una forma diferent de relacionar-nos amb el nostre entorn natural que tingui en compte els límits del planeta. En aquest cas és fonamental un model energètic que superi el paradigma extractivista i aposti per les energies renovables i netes. En aquest nou paradigma no cap el fracking, ni cap de les seves variants.

Se li dóna el nom d’Enkrateia, o temprança, perquè es tracta de portar l’enkráteia que encomiaven Sòcrates i Aristòtil de l'àmbit personal al socioecològic. Una transformació del autodomini de l'individu prudent en una autocontenció civilitzatòria.

 

Notes:
[1] TTIP: Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió.
[2] CETA: Tractat de lliure comerç entre Europa i Canadà.
[3] TISA: Tractat per la liberalització dels serveis públics.
[4] ISDS: Arbitratge internacional i privat entre els estats i les empreses transnacionals en cas de litigis.