RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Nota informativa | Turisme Responsable | El Salvador

18-12-2014

El Salvador: Presenten resultats del projecte d'enfortiment del Turisme Rural Comunitari

Xenia Ortiz

El Ministeri de Turisme va participar en la presentació pública d'alguns dels productes elaborats en un projecte co-executat per la Fundació PRISMA i Alba Sud amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.


Crèdit Fotografia: Ing. José Napoleón Duarte, Ministre de Turisme, i Ileana Gómez (Fundación PRISMA).

El passat dilluns 15 de desembre el Ministeri de Turisme d’El Salvador i CORSATUR van presentar alguns dels productes que es van realitzar en el marc del projecte "Enfortiment al Turisme Rural Comunitari a El Salvador". Aquest projecte va ser executat per Fundación PRISMA i Alba Sud amb el suport de l'Agència Catalana per a la Cooperació i el Desenvolupament (ACCD). La presentació va estar a càrrec de Ing. José Napoleón Duarte, Ministre de Turisme, i Ileana Gómez, investigadora principal de Fundació PRISMA.

L'objectiu d'aquest projecte era el de generar eines que permetessin a les institucions i iniciatives turístiques planificar el desenvolupament del Turisme Rural Comunitari per tal d'incorporar-lo dins l'oferta turística d’El Salvador.

Un dels productes que es van presentar va ser la Guía de Reflexión sobre Turismo Rural Comunitario, elaborada per Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud, que és un text que pot servir de referència per a aquells iniciatives que estan començant a treballar el tema. Aquesta publicació planteja alguns dilemes als quals s'enfronten les iniciatives en un inici com ara què és turisme rural comunitari? Com ens organitzem per oferir els serveis turístics? Què oferirem als clients? Quin preu li posem? Com ens promocionem? etc. Aquest text és complementat per uns vídeos on es desenvolupa cada un d'aquests temes a partir de l'experiència d'altres iniciatives que ja ho van fer.

També es van presentar una de vídeos promocionals d’algunes iniciatives de Turisme Rural Comunitari, que es van fer amb l'objectiu que aquestes tinguessin una eina per promoure en fires i a través de mitjans electrònics. En aquest sentit, el projecte va donar suport amb la creació de vídeos promocionals que es van posar a Youtube i on cada exemplar té un codi QR que permet vincular-lo al vídeo que està penjat a you tube. D'aquesta manera el projecte està contribuint a generar eines de promoció versàtils, de baix cost i de gran abast.

Igualment es va donar a conèixer l’eleboració d'una proposta de desenvolupament del TRC per la Mesa Nacional de Turisme Rural Comunitari. Aquest producte es va fer amb l'objectiu de planificar i orientar els esforços de la Mesa plantejant els principals eixos de treball a seguir.

La importància d’apostar per al Turisme Rural Comunitari és que aquest diversifica el producte turístic del país, genera oportunitats d'ingressos en àrees rurals i també contribueix amb la restauració i la conservació de recursos (naturals, culturals i històrics) que serveixen d'atractiu turístic. Per aquest motiu el Turisme Rural Comunitari s'ha convertit en una forma de desenvolupar turisme atractiva per a algunes cooperatives i associacions de desenvolupament, però també de potencial interès per als visitants i turistes que veuen en aquest tipus d’activitat una opció per conèixer millor el país i la seva gent. I en el cas dels salvadorencs residents a l'exterior aquesta forma de fer turisme és una manera de tornar a connectar-se amb els seus records, la seva cultura i la seva gent.

Els productes presentats aquest dia són un esforç inter institucional per millorar els processos de planificació, seguiment, capacitació i generació d'eines per a la promoció d'inciiatives turístiques rurals i comunitàries. D'aquesta manera s'avança en el procés d'incorporació d'aquest segment en l'oferta turística del país beneficiant així de manera directa a les famílies de l'àrea rural incentivant a que a partir del turisme conservin els seus recursos naturals, culturals i històrics.

 

Xenia Ortiz és consultora especialista en turisme rural i turisme rural comunitari. Ha estat la responsable de la coordinació del present projecte per part de la Fundació PRISMA.

 

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.