Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Informació de Campanyes | Turisme Responsable

09-04-2014

La UITA posarà en marxa una campanya mundial sobre les condicions de treball de les cambreres d’hotel

Norberto Latorre | Rel-UITA

Organitzacions sindicals llancen una campanya a escala internacional dirigida a diferents empreses i companyies transnacionals per millorar la regulació del treball en aquest sector.


Crèdit Fotografia: : treeinggear.com

Serà una campanya global de conscienciació sobre la salut de les cambreres que en molts establiments hotelers es veuen obligades a realitzar un treball extenuant, a ritme accelerat i en males condicions laborals.

Les cambreres estan molt més exposades que altres categories a les lesions músculo-esquelètiques que afecten la zona lumbar, tendons, músculs, nervis i articulacions dels membres superiors i coll, i que poden provocar tant simptomatologia crònica com afeccions agudes.

Existeixen nombrosos casos comprovats de treballadores joves que després d'alguns anys de fer aquesta feina en condicions extremes queden tan lesionades de tanta gravetat que ja no poden afrontar cap altre ocupació.

Les noves formes d'organització del treball i l'abandonament per part dels governs dels controls imprescindibles han provocat un increment generalitzat d'aquestes malalties, especialment en l'hoteleria.

Si bé en alguns països les treballadores afectades poden rebre una indemnització econòmica per la seva lesió, ja no es pot reparar el dany, i això és el que pretenem evitar amb aquesta campanya de prevenció; volem advertir l'empresari que el problema no és només de la cambrera sinó també de l'empresa.

Com a sector HRCT estem organitzant una gran campanya adreçada a diferents empreses i companyies transnacionals. Prèviament, hem realitzat un estudi en diversos països obtenint informació directa del que està passant en diversos hotels en relació amb aquest tema.

Aquests inputs ens van permetre definir que no només cal reglamentar la quantitat d'habitacions que de netejar una cambrera durant la seva jornada, sinó també, i sobretot, la quantitat de metres quadrats dels quals s'ha d'encarregar.

Capacitar, prevenir, controlar

Al novembre de 2012, durant la reunió anual del Comitè Director Mundial del Grup Professional HRCT de UITA realitzada a Xipre, es van aprovar les mesures preventives que s'haurien d'aplicar a les empreses: capacitació, equips de protecció individual, instruments adequats i eficients de treball i una organització del treball apropiada.

En aquella reunió de 2012 també es van definir i aprovar estàndards de productivitat diària en metres quadrats, d'acord a la categoria d'hotel i tipus de superfícies a netejar.

Aconsellem a les organitzacions sindicals que estan en condicions de discutir Convenis Col.lectius o condicions laborals a nivell d'establiment, provincial o nacional, que adoptin aquest enfocament.

A l'Argentina ens hem reunit amb representants dels grans hotels i hi va haver una resposta força positiva, ja que els va semblar interessant que es calculi per metre quadrat.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.