Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable

08-10-2013

Catalunya: Trobada sobre turisme rural comunitari

Representants de 8 operadores de turisme comunitari d’Amèrica Llatina visitaran Catalunya durant el mes d’octubre de 2013 en una trobada organitzada per Alba Sud en col.laboració amb el CETT-UB, Èxode Viatges, Tosca, l’Ajuntament de Sant Cugat i el suport de la Diputació de Barcelona.

 


Crédito Fotografía: Albergue La Amistad, Isla de Chira, Costa Rica. Fotografía de Priscilla Mora (bajo licencia creative commons).

Entre el 20 i el 29 d’octubre de 2013, una delegació de deu persones representants de tour-operadores especialitzades en turisme rural comunitari de diferents països d’Amèrica Llatina i Anglaterra visitarà Catalunya amb l’objectiu d’enfortir llaços comercials amb agències catalanes, intercanviar experiències i conèixer diverses iniciatives de turisme de Catalunya que podrien servir d’inspiració als seus respectius llocs d’origen.

 AVÍS: DURANT ELS PROPERS DIES PUJAREM ELS VÍDEOS

 DE LES PRESENTACIONS I LA MEMÒRIA DE LA TROBADA 

 

Què és el turisme rural comunitari?

El turisme rural comunitari (TRC) a Amèrica Llatina és un tipus de turisme que es duu a terme en zones rurals on la població local, especialment pobles indígenes i famílies camperoles, a través dels seus diferents estructures organitzatives de caràcter col.lectiu, té un paper central en el seu desenvolupament, gestió i control, així com en la distribució dels seus beneficis. Aquest tipus d’activitat habitualment no substitueix les activitats agropecuàries tradicionals (agricultura, ramaderia, pesca, activitats forestals, artesania...), sinó que és una forma d'ampliar i diversificar les opcions productives de les comunitats rurals i complementar així les economies camperoles.

Aquest tipus d’oferta permet als visitants conèixer de la mà de la població local els entorns naturals, la vida quotidiana de la gent, activitats productives tradicionals, la història,... Un dels seus principals atractius és la possibilitat d’establir relacions personals i directes amb la gent de cada lloc visitat. A més de l’afegit de saber que s’està contribuint a una millora de les economies locals.

Durant els darrers anys un dels aspectes crítics per a la consolidació d’aquestes propostes ha estat la dificultat d’ampliar i enfortir els canals de comercialització, tan als propis països com a l’exterior. És per això que per a moltes iniciatives comunitàries ha estat clau disposar de tour-operadores especialitzades en turisme rural comunitari. En alguns països llatinoamericans han estat les pròpies iniciatives que a través de les seves xarxes han creat les seves operadores. En d’altres casos han arribat a acords amb operadores privades que s’han especialitzat en aquest segment.

Una trobada per enfortir relacions

Al mercat català, així com el de la resta de l’Estat espanyol, l’oferta comercial del turisme rural comunitari d’Amèrica Llatina encara no està tan consolidat com a d’altres països europeus, com Alemanya, Holanda, Anglaterra o França. És per aquest motiu que Alba Sud en consorci amb l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme (CETT-UB), l’Ajuntament de Sant Cugat, Èxode Viatges i TOSCA, i amb el suport de la Diputació de Barcelona a través d’un projecte d’assistència tècnica de la Direcció de Relacions Internacionals organitzem una trobada dirigida a enfortir els vincles entre les operadores de turisme rural comunitari d’Amèrica Llatina i diferents actors del turisme a Catalunya (agències, universitat, ONG, administració local).

Del 20 al 29 d’octubre estaran a Catalunya una delegació formada per:

  • Roxana Flamenco de Martínez d’El Salvador, directora de ToururalES, presidenta de la de la Mesa Nacional de TRC de El Salvador i presidenta de la Red de TRC de Centroamèrica, Belice i República Dominicana;
  • César René Serrano també d’El Salvador, responsable de turisme de l’Ajuntament de Tamanique;
  • Madelyn Castro Porras de Costa Rica, coordinadora de producte d’ACTUAR;
  • Flora Acevedo de Nicaragua, responsable d’Èxode Nicaragua i docent de turisme de la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua  (UNAN-Managua);
  • Rosa Maria Martins de Brasil, coordinadora de la Red Cearense de Turisme Comunitari (Red TUCUM);
  • Christian Alfredo Garzón de l’Equador, gerent general de Runa Tupari Native Travel;
  • Sandro Bladimir Saravia de Bolívia, coordinador nacional de la Red TUSOCO;
  • José Gerstle de Xile, responsable comercial de Travolution;
  • Carlos Ramiro Ragno d’Argentina, assessor tècnic de la Red de Turismo Campesino de Salta i coordinador de l’equip tècnic de la Red Argentina de TRC.

També ens acompanyarà Felipe Zalamea d’Anglaterra, director de l’agència de viatges Sumak Travel.

Durant la seva estada faran diverses presentacions per donar a conèixer les propostes del turisme rural comunitari dels seus respectius països i un workshop al CEET-UB, que comptarà també amb el suport de la Unió Catalana d’Agències Especialitzades (UCAVE)  per enfortir vincles amb agències de turisme catalanes i estudiants de turisme interessants en col.laborar-hi.

També visitaran diferents experiències exitoses de turisme a Catalunya que els poden servir com a font d’inspiració de forma adaptada per al disseny dels seus productes i serveis. Així per exemple coneixeran:

  • La gestió i protecció d’espais naturals combinada amb activitats d’informació i turisme a la comarca de la Garrotxa, on també podran conèixer el desenvolupament d’un model turístic de proximitat vinculat a la producció agropecuària local.
  • El paper del turisme en la promoció de la producció de vi i cava al Penedès.
  • La gestió d’un turisme sol i platja i els processos de generació d’oferta complementària al municipi del Vendrell.
  • La recuperació de la memòria històrica recent com a part d’un oferta turística a partir del cas de Granollers.

Durant els propers dies difondrem les presentacions dels convidats i convidades.

Adjuntem aquí un dossier de presentació de les operadores convidades.