Contacto Boletín

Entrevistas | Turismo Responsable

17-07-2012

Daniela Moreno Alarcón: sobre gènere i turisme

Reproduïm parcialment l'entrevista que Eroski Consumer fa a aquesta experta d'origen xilè establerta a Madrid. En ella reflexiona sobre les múltiples arestes de la relació entre gènere i turisme, un mirada necessària davant una realitat que tendeix a ser invisibilitzada o distorsionada de manera superficial.

A què respon l'enfocament de turisme i gènere?

El turisme és un sector econòmic immens. El 2011, va generar més d'un bilió d'ingressos en exportacions i l'arribada de turistes a tot el món va ser de 983 milions. A partir del desenvolupament del turisme es generen línies de finançament i polítiques de desenvolupament, relacions internacionals, reducció de la pobresa, protecció mediambiental, econòmiques i drets humans, però qui es beneficia d'aquestes polítiques i qui no? L'enfocament de turisme i gènere analitza com les dones i els homes contribueixen, experimenten i es veuen afectats o beneficiats, de forma individual i col.lectiva, pel desenvolupament del turisme. D'altra banda, històricament, les dones s'han trobat en l'última escala del desenvolupament de les societats i la promoció i compliment del desenvolupament sostenible. Per tant, convé analitzar quins impactes genera el desenvolupament del turisme a la vida de les dones i de les nenes, així com les causes d'aquests impactes.

Què hi ha darrere d'alguns destinacions turístiques als que viatgem, què ens perdem amb la mirada de turistes?

En alguns destinacions turístiques, com els situats en els països empobrits, es produeix una situació de desigualtat que es reflecteix en la pobresa, entesa com la privació dels recursos, de la creació de capacitats i de llibertats. Hi ha un constant incompliment dels drets fonamentals i, en moltes ocasions, darrere de tota aquesta màgia del turisme, trobem problemes socials, econòmics i mediambientals molt seriosos. Un dels més greus i invisibles és la discriminació i violència que s'exerceix cap a les dones i nenes. És una trista situació que sovint el turisme enforteix o, fins i tot, genera.

Aquest estiu viatjaré a un ressort en un país paradisíac. Jo penso en descans, oci i comoditat. En què pensa vostè?

En els casos on és evident l'atemptat als principis de la sostenibilitat, penso en explotació sexual de dones i nenes, en explotació laboral i en contaminació i destrossa mediambiental. Ara bé, aquest tipus de pensaments no només em vénen al cap quan veig un ressort en una platja paradisíaca.

El turisme genera desenvolupament?

Si entenem el desenvolupament en el marc del sistema econòmic dominant, que només concentra els seus esforços en la generació d'ingressos per tal de incrementar el PIB, jo crec que si. Ara bé, si el desenvolupament el vinculem amb "l'humà", és a dir, amb la creació de capacitats, la disminució de les desigualtats de gènere i de poder, la redistribució equitativa dels ingressos i amb l'apoderament de les persones, sobretot de les dones en els països empobrits, considero que falta molt per fer.

Assenyala que una de les promeses del turisme hauria de ser "generar treball decent", què s'entén per treball decent?

El treball decent no és només tenir una remuneració ni un horari laboral decent. Implica una revaloració de les capacitats de dones i homes en el marc de la convicció que les diferències no poden generar desigualtats. L'any passat, un grup d'empresàries marroquines del sector del turisme em van expressar que, per a elles, un treball decent és el fet de no ser explotades per ningú i poder gaudir de quotes de llibertat en la seva vida quotidiana. El treball decent també implica el desenvolupament de l'autonomia i de l'autoestima. Per a això, també cal emmarcar el treball decent en la corresponsabilitat i la conciliació entre dones i homes.

Què implica el denominat turisme de gènere?

És possible que es comenci a denominar turisme de gènere a un tipus de turisme en el qual s'entén que dona és igual a gènere i que gènere és igual a dona. La perspectiva de gènere permet analitzar i comprendre les desigualtats entre dones i homes i, en particular, la discriminació que pateixen les dones. A partir d'això, desitja, en termes generals, reorientar la construcció del que s'entén per desenvolupament, sostenibilitat i reducció de la pobresa. La perspectiva de gènere remet a relacions de poder desiguals ja greus, problemes socials vinculats amb els drets humans. Una cosa és obrir i expandir el nínxol de mercat de les dones i una altra, reivindicar els drets vulnerats de dones i homes en el marc del desenvolupament del turisme.

Determinades pràctiques en turisme posen en risc la seguretat de les dones?

Sí, aquestes van des de les pràctiques laborals fins a les pràctiques sobre els recursos naturals fonamentals per a la seguretat alimentària i per a la salut de les dones i de les nenes.

Quin paper juguen els homes en qüestions de turisme i gènere?

Un paper fonamental. No és possible consolidar la igualtat i l'equitat de gènere, en qualsevol àmbit, si els homes no són conscients que els seus drets també són vulnerats pel masclisme. A Cap Verd, els homes es moren per malalties comunes perquè consideren poc viril anar al metge en determinats casos. A Europa, alguns homes que volen estar amb el seu nadó acabat de néixer no demanen la reducció de la jornada laboral perquè els fa vergonya o perquè no volen arriscar a perdre el seu treball. Moltes vegades, sobre el terreny es treballa més amb els homes que amb les dones.

Com afecta el turisme a les tradicions?

De vegades, de forma positiva. Ara bé, la tradició, des dels ulls i la boca de les dones, moltes vegades es perd o és maquillada per la indústria del turisme. Aquest tema és interessant, ja que hi ha tradicions que són veritables atemptats contra la integritat i vida de les dones, com ho és l'ablació genital. Per tant, en ocasions, la tradició, sigui quina sigui, fa molt mal i empobreix la vida de les persones.

Hi ha encara molts estereotips en el turisme?

Molts i, en això, tenen molta responsabilitat el màrqueting i la comercialització de les destinacions turístiques.

Quins són els desafiaments del turisme?

Al meu entendre, el gran desafiament és concretar una agenda d'acció en matèria de gènere i turisme. Aquesta agenda hauria qüestionar l’ordre establert i fomentar un desenvolupament més coherent amb els problemes socials, econòmics i mediambientals que tots veiem, escoltem i parlem. Aquests problemes s'haurien enllaçar amb el turisme i revisar, reorientar i executar les polítiques, les estratègies i els resultats del turisme des d'una perspectiva de gènere.

 

Entrevista realitzada per Azucena García i publicada per  Eroski Consumer el 7 de juliol de 2012.