Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Soberanía Alimentaria

10-03-2009

ALBA SUD i Luciérnaga realitzen reportatge sobre la comercialització camperola

El passat 7 de març de 2009 es va estrenar a Barcelona el vídeo "De la mata a l'olla", sobre els impactes de les cadenes de supermercats i experiències alternatives de base camperola a Nicaragua, Mèxic, l'Equador i Catalunya.

SimpleViewer requires Macromedia Flash. Get Macromedia Flash. If you have Flash installed, click to view gallery.

En el marc de les VII Jornades sobre Comerç Just organitzades per la Xarxa de Consum Solidari a Barcelona, el passat 7 de març de 2009 es va estrenar el reportatge "De la mata a l'olla", filmat a Nicaragua, Mèxic, l'Equador i Catalunya. El vídeo, de 47 minuts de durada, ha estat co-produït per ALBA SUD i Fundación Luciérnaga, de Nicaragua. Va ser realitzat i va editat per Erica Tomas i produït per Ernest Cañada, responsable també de la investigació. El guió ha estat elaborat per ambdós autors. La seva producció ha comptat amb el suport de la Xarxa de Consum Solidari, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'Ambaixada de Finlàndia a Nicaragua i Progressio, de Gran Bretanya.

El vídeo centra la seva atenció en una doble perspectiva relacionada amb la comercialització d'aliments: per una part, els impactes socials de les cadenes transnacionals de supermercats i, per un altre, el desenvolupament de diferents experiències alternatives de base camperola en diversos llocs del món.

En els últims anys les cadenes transnacionals de supermercats han arribat a controlar de forma dominant la majoria dels espais de venda dels productes alimentaris i de primera necessitat. Cada vegada més els beneficis es concentren en la distribució dels aliments i no en la seva producció. Aquesta posició de domini de les grans cadenes els està permetent controlar cada vegada més, a través dels contractes de compra que estableixen directament amb els agricultors, què i com es produeix. La seva expansió ha comportat greus problemes tant als països del Nord com als de Sud: empobriment dels petits productors, destrucció del comerç local, condicions laborals precàries, reducció de les opcions de compra a unes quantes marques d'empreses transnacionals...

Davant els impactes d'aquest model, les poblacions de moltes parts del món han començat a organitzar-se per posar en marxa altres formes de produir i comercialitzar. Però articular un sistema alternatiu a aquest model de producció i distribució no és fàcil. De fet, un dels principals obstacles que troba el camperolat està en la comercialització. El problema fonamental es troba en com articular mercats estables per als seus cultius i preus que els permetin viure dignament. Construir alternatives a aquest sistema dominant obliga al camperolat a conservar en les seves mans els recursos essencials per a la producció (terra, aigua, llavors, boscos...); produir de forma agroecológica; garantir l'alimentació de les famílies; comercialitzar als mercats locals i nacionals en primer lloc; aconseguir transformar i agregar valor a la producció i articular sistemes alternatius de comercialització tant a nivell nacional com internacional. Un esforç d'aquestes característiques no pot fer-se sense la construcció d'aliances camp-ciutat, i sense articular vincles entre el camperolat, associacions de treballadors i els usuaris.

El repte és majúscul però a diverses parts del món trobem ja experiències exitoses que estan començant a posar les bases d'una alternativa global al domini de les grans cadenes de supermercats. El reportatge "De la mata a l'olla" mostra algunes d’aquestes experiències alternatives dirigides a una mateixa finalitat: democratitzar el sistema de producció i distribució d'aliments.

Relacionado con: