Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Actualitat Alba Sud | Turisme Responsable | Costa Rica

09-06-2009

Nova publicació d’ALBA SUD: “Legislar a favor del Turismo Rural Comunitario: el ejemplo de Costa Rica”

Motivada per l'aprovació de la Llei de Foment del TRC a Costa Rica, Alba Sud va conversar amb algunes de les persones claus en aquest procés, que pot ser un exemple de referència a nivell regional.


El passat 28 d'abril de 2009 l'Assemblea Legislativa de Costa Rica va aprovar per unanimitat la Ley de Fomento del Turismo Comunitario . Aquesta Llei arriba després de quatre anys d'una intensa tasca d'incidència per part de les principals organitzacions representants del sector, articulades en la Alianza de Organizaciones para el Fortalecimiento del Turismo Rural Comunitario . Amb la finalitat de promoure el desenvolupament del sector s'han establert diversos tipus d'exoneració fiscal i s'ha promogut que diferents estructures de l'Estat disposin mecanismes concrets de suport a les iniciatives comunitàries. A més, la Llei declara d'interès públic el turisme rural comunitari.

Per conèixer de primera mà com va ser el procés d'elaboració de la Llei i quines són les seves principals aportacions, ALBA SUD va conversar amb algunes de les persones clau en el seu procés de gestació: Yorlenny Fontana, Coordinadora de l'Àrea de Turisme Sostenible de ACEPESA, Kyra Creu, Directora Executiva de ACTUAR i Olivier Pérez, diputat a l'Assemblea Legislativa de Costa Rica pel Partido de Acción Ciudadana – PAC i coordinador de la subcomissió en la qual es va preparar la proposta de Llei. Al final de l'entrevista s'adjunta la Llei completa, tal qual va ser aprovada.

Més enllà de la seva importància específica per a Costa Rica, aquesta Llei és de gran rellevància per al turisme rural comunitari en el conjunt de Centreamèrica. Les organitzacions camperoles i comunitats indígenes, principals protagonistes d'aquest tipus d'activitat, requereixen un canvi d'orientació en les polítiques públiques de tal manera que realment s'adeqüin als seus necessitats i afavoreixin el desenvolupament d'una economia popular en l'àmbit rural. Aquesta Llei suposa, en definitiva, un estímul i un exemple de com es pot legislar a favor del turisme rural comunitari.

El document inclou el text de la Llei aprovada.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.