RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Nova Publicació | Turisme Responsable

12-02-2012

El turisme en l'inici del mil.lenni. Una lectura crítica a tres veus

Nou llibre de Joan Buades, Ernest Cañada i Jordi Gascón publicat a Madrid pel Fòrum de Turisme Responsable dins de la col.lecció Thesis. El llibre recopil.la diversos articles d'anàlisi crítica del fenomen turístic publicats en els últims anys a diferents mitjans.

No hi ha indústria legal que pugui exhibir un creixement més accelerat i exponencial en els últims seixanta anys com el turisme. El turisme ha estat capaç, a més, de sortejar tota mena de crisi. Fins i tot sembla immune a fenòmens de caràcter estructural que l'afecten directament, com la fi del petroli barat. Aquest ràpid creixement i aquesta facilitat per fer front contextos econòmicament desfavorables l'han rodejat d’una sèrie de mites que el presenten com un eficaç motor del desenvolupament. Però quan els mites s'enfronten a la realitat, moltes vegades es descobreixen simples quimeres.

A El turismo en el inicio del milenio. Una lectura crítica a tres voces, els seus autors discuteixen i desmunten, amb dades i exemples, el discurs idealitzador que presenta al turisme com un eficaç motor de desenvolupament. Són textos que evidencien com el creixement del sector turístic s'ha basat en l'externalització d'una part substancial dels seus costos, afectant ecosistemes i societats, i deixant greus conflictes redistributius irresolts. Joan Buades, Ernest Cañada i Jordi Gascón participen del que s'ha denominat com a "gir crític" en els estudis de turisme. Una línia de recerca que no es queda només en la crítica ontològica o acadèmica del turisme, sinó que té explícitament un compromís polític a favor de la justícia social i l'equitat.

El llibre recull diferents articles publicats en els últims anys pels seus autors, i que han estat recopilats per aquesta ocasió i ordenats en tres grans blocs: "Turisme, neoliberalisme i capital transnacional", "El turisme considerat des de la Sobirania Alimentària i la Justícia" i "Turisme i cooperació al desenvolupament". Inclou un pròleg de Macià Blàzquez, professor titular del Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears i membre del Grup de Recerca en Sostenibilitat i Territori (GIST). Publicat pel Foro de Turismo Responsable, ha comptat per a la seva edició de la col.laboració de la Xarxa de Consum Solidari, Picu Rabicu i l'Espacio por un Comercio Justo.

 

Podeu descarregar el llibre aquí:

Joan Buades, Ernest Cañada, Jordi Gascón, El turismo en el inicio del milenio. Una lectura crítica a tres voces, Foro de Turismo Responsable, Colecció Thesis, núm. 3, Madrid, 2012.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.