Contacto Boletín

Nueva Publicación | Comunicación para el Desarrollo | Costa Rica

18-09-2011

Comunicació massiva per al Turisme Rural Comunitari, l'experiència d’ACTUAR a Costa Rica

Publiquem un nou paper a la Col.lecció Opinions en Desenvolupament escrit per Ernest Cañada, en què es dóna compte del disseny i posada en marxa d'una estratègia de comunicació massiva orientada a posicionar al Turisme Rural Comunitari a Costa Rica.
 

Costa Rica és un dels països pioners del Turisme Rural Comunitari (TRC) a Amèrica Llatina. Aquest tipus d'activitat s'entén com un model de turisme que es duu a terme majoritàriament en zones rurals i en el qual la població local –especialment pobles indígenes i famílies camperoles– a través dels seus diferents estructures organitzatives de caràcter col.lectiu, exerceix un paper preponderant en el control de la seva execució, gestió i distribució de beneficis. El TRC és concebut originalment com una forma d'ampliar i diversificar les opcions productives de les comunitats rurals i complementar així les economies de base familiar camperola i indígena, i no tant com un substitut de les activitats agropecuàries tradicionals (agricultura, ramaderia, pesca, producció artesanal, ...), encara que en certs casos pugui arribar a ser la principal activitat econòmica d'algunes de les famílies o iniciatives comunitàries implicades.

En el cas de Costa Rica el TRC sorgeix principalment, segons explica Kyra Cruz, directora de l'Asociación Costarricense de Turismo Rural Comunitario (ACTUAR), una de les principals xarxes que existeixen al país, de la necessitat de "generar alternatives econòmiques que diversifiquessin els ingressos de les famílies del camp, enfrontades a un model de desenvolupament rural depredador dels recursos naturals que per més de vint anys ha aprofundit la desigualtat i concentrat la propietat de la terra, generant atur, emigració i deteriorant el vincle de la comunitat rural".

D'aquesta manera, el TRC es va començar a gestar en aquest país centreamericà a inicis de la dècada dels noranta i actualment estan en funcionament més de setanta iniciatives turístiques en mans de cooperatives, associacions de productors agrícoles, iniciatives familiars, poblacions indígenes, grups d'artesans i associacions de pescadors. Aquest procés no s'explica sense el pes preponderant que ha adquirit el sector turístic en el conjunt de l'economia de Costa Rica, però tampoc sense tenir en compte la capacitat d'articulació, organització i incidència de diverses xarxes que agrupen la majoria d'iniciatives comunitàries, en especial ACTUAR i el Consorcio Cooperativo Red Ecoturística Nacional(COOPRENA), que recentment van impulsar juntament amb altres organitzacions la Cámara Nacional de Turismo Rural Comunitario (CANTURURAL).

Un dels elements clau que ajuden a entendre aquest procés, que es tradueix tant en termes de promoció i comercialització de les destinacions turístiques comunitàries com en relació a la seva elevada capacitat d'incidència política, té molt a veure també amb l'impuls d'una estratègia de comunicació massiva que ha posicionat al sector en els principals mitjans –especialment la televisió– i en la qual ACTUAR ha jugat un paper fonamental.

Aquesta paper publicat en el marc del Programa sobre Educació i Comunicació per al Desenvolupament (núm. 4, setembre de 2011), detallada els diferents components d'aquesta estratègia, així com la visió que els va orientar, a més d'apuntar alguns dels resultats assolits.

Podeu llegir el document complet aquí.