Contacto Boletín

Artículo de Opinión | Turismo Responsable | El Salvador

07-02-2011

Cap a l'agroturisme a El Salvador

Article d’Ileana Gómez Galo, sociòloga i coordinadora pro-tempore de la Fundación PRISMA, informant sobre els avenços de les iniciatives del turisme comunitari a El Salvador, que en els últims anys han rebut més atenció i suport per part de les autoritats públiques.

La vinculació entre agricultura i turisme no semblava ser una cosa que cridés l'atenció de les entitats estatals d’El Salvador fins fa molt poc temps. Tot i això diverses cooperatives agrícoles i organitzacions comunitàries de les zones rurals van començar a veure en el turisme una opció davant la crisi agrícola i davant l'abandonament de les polítiques que van oblidar la importància social i econòmica dels espais rurals.

Amb escassos recursos i capacitats incipients van començar a sorgir ofertes per al senderisme, passejades a cavall, cabanes, visites a boscos restaurats o rius allunyats de la contaminació de les ciutats. Noms com el bosc de Cinquera, riu Sapo, el Sumpul, la Montañona es van sentir com a opcions per al turista nacional, despertant de nou l'interès dels habitants urbans per la bellesa escènica i la història local.

Avui aquests esforços estan donat resultats. Existeixen interessants i prometedores opcions de turisme rural gestionades per les comunitats i les seves formes d'organització. És una forma de turisme que es desenvolupa com a una opció complementària a l'activitat agrícola que ha estat el principal suport d'aquestes comunitats, per aquest motiu es coneix com a agroturisme. Però a més, l'agroturisme comunitari té la virtut que les diverses formes de producció agrícola es tornen un atractiu turístic en si mateix. Per exemple, les cooperatives productores de cafè aprofiten la bellesa escènica del bosc de cafè per atreure els turistes, a més promouen i venen el seu cafè als visitants, i més recentment estan experimentant afegint valor al gra d'or elaborant artesanies dels grans o les arrels del cafè.

Les cooperatives de Los Pinos, al llac de Coatepeque i ATAISI, a la falda de l'imponent volcà Ilamatepeq, són dos exemples d'aquesta activitat. Ambdues ofereixen atractius immillorables, en una de les zones de major bellesa escènica d'El Salvador. Però això no seria nou si no es tractés de cooperatives agrícoles que han fet front a innombrables dificultats com el deute agrari, la falta d'accés al crèdit, a més de diverses amenaces i pressions per treure'ls la terra i diversos anys d'indiferència de part de l'Estat.

Cal no oblidar que abans de la reforma agrària aquestes plantacions de cafè eren propietat de personatges amb molts recursos. La Casa de Cristal, situada a la cooperativa ATAISI va ser la casa de camp d'un president del país vinculat a una de les famílies més poderoses de l'antiga oligarquia de El Salvador. La cooperativa Los Pinos també ha enfrontat temps difícils, la seva propietat ha estat molt cobejada per interessos poderosos, ja que se situa entorn un llac tancat per residències exclusives que pràcticament han privatitzat l'accés al cos d'aigua.

Però els temps canvien. Aquest divendres el Parque de la Montaña Casa de Cristal va servir d'escenari per a la inauguració del projecte de millores al agroturisme impulsat pels cooperativistes i les seves famílies. El projecte és recolzat pel programa de desenvolupament rural conegut com PREMODER del Ministeri d'Agricultura i Ramaderia (MAG), consta de diverses cabanes per a visitants, millora del restaurant, zona de càmping i senders cap als volcans Izalco, Ilamatepec i els seus voltants. Durant l'acte les autoritats van afirmar que l'agroturisme ja forma part de les futures accions del govern en la línia del nou programa de suport a l'agricultura familiar.

Aquest acte d'inauguració va ser part d'una gira promoguda per la Mesa Nacional de Turismo Rural Comunitario. En la gira van participar autoritats i funcionaris de govern, cooperants, universitats, així com membres del cos diplomàtic de Costa Rica i Colòmbia, dos països amb bones experiències d'agroturisme, que a més compten amb institucions i legislació que dóna suport a aquesta modalitat de turisme.

La gira va ser concebuda com una experiència d'aprenentatge sobre el concepte i avenços del turisme rural comunitari a El Salvador, els visitants van experimentar l'oferta turística del Centro Vista al Lago de la Cooperativa Los Pinos i del Parque de Montaña Casa de Cristal, de la Cooperativa ATAISI, van gaudir dels senders, miradors i de la gastronomia que ofereixen els seus restaurants. En ambdós llocs es van muntar petites fires de presentació de productes i serveis elaborats per les experiències de turisme rural comunitari com dolços i sabons artesanals, hortalisses, roba i accessoris de tenyits de l'indi, bijuteria elaborada amb llavors natives entre d'altres. La idea era evidenciar com aquest tipus de turisme articula diverses activitats productives enllaçades a la vida rural i es constitueix en una opció d'ingrés a partir de la diversificació agrícola.

L'organització promotora de la gira és la Mesa Nacional de Turismo Rural Comunitario, una coalició d'organitzacions que vincula a organitzacions de govern, universitats, ONG, municipalitats, experiències comunitàries de turisme rural, petits empresaris i tour operadors en la recerca de constituir un sector propi, que sigui part de l'oferta turística del país, i que compti amb les seves pròpies línies de capacitació, accés a crèdit, comercialització i sobretot capacitat de decisió en les instàncies governamentals que defineixen la política turística.

La Mesa és una de les experiències d'incidència més reeixides, si tenim en compte que en només un any i mig ha aconseguit integrar actors diversos al voltant d'un objectiu comú i aconseguir un inèdit suport governamental. El Ministeri de Turisme (MITUR) està donant suport a través de la promoció dins del seu programa Pueblos Vivos, el Ministeri de Relacions Exteriors impulsa fortament a aquestes iniciatives enfront de cooperants internacionals i salvadorencs a l'exterior, a través de rodes de negocis, i més recentment el MAG s’ha interessat per enfortir-los a través del seu programa d'agroturisme. Les organitzacions de la societat civil per la seva banda han donat suport amb capacitacions, facilitació d'esdeveniments de promoció, estudis i intercanvis. Aviat la Mesa comptarà amb un mapa interactiu de les experiències existents en el nord del país que serà posat en línia per promoure a nivell nacional i internacional.

Darrera la Mesa Nacional de Turismo Rural Comunitario i de les experiències de turisme promogudes per les cooperatives, comunitats i petits empresaris organitzats hi ha persones visionàries, líders homes i dones que amb la seva creativitat i esforç estan trencant esquemes, alhora que combaten la pobresa i revaloritzen les àrees rurals d'El Salvador. Queda molt camí per recórrer però ja s'estan veient els fruits.

Article publicat originalment a Contrapunto, el diumenge 6 de febrer de 2011.