Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable

22-06-2021

Presenció del llibre "La qüestió turística"

El passat 15 de maig vam presentar el llibre de Sergio Yanes, "La qüestió turística. Tretze entrevistes per repensar el turisme", publicat per Alba Sud Editorial i Pasos Edita, amb la participació d'Agustín Santana, Saida Palou i Julie Wilson, a més del seu autor. Adjuntem el vídeo de la sessió.

El passat 15 de maig vam presentar de manera virtual el llibre de Sergio Yanes, "La cuestión turística. Trece entrevistas para repensar el turismo", publicat per Alba Sud Editorial i Pasos Edita amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Va comptar amb la participació d'Agustín Santana-Talavera (Passos), Saida Palou (ICRPC / PROP UdG), Julie Wilson (UOC) i el seu mateix autor, amb la moderació d'Ernest Cañada (Alba Sud).

"La Cuestión Turística. Trece entrevistas para repensar el turismo" és un llibre de converses amb referents internacionals de les ciències socials i el turisme on s'analitzen molts dels elements problemàtics que avui travessen el desenvolupament turístic global. Elaborat durant tres anys, aquest treball se situa en el marc del 'debat social que recorre multitud de ciutats de sud d'Europa sobre els efectes de la turistificació. Reuneix diferents veus amb enfocaments teòrics i polítics també diversos, però amb una mateixa vocació crítica i qüestionadora de l'ordre social, econòmic i polític del turisme. Sergi Yanes elabora un total de tretze entrevistes a figures referents de l'àmbit acadèmic com Hazel Andrews, Raoul Bianchi, Tim Edensor, Robert Fletcher, Norma Fuller, C. Michael Hall, Daniel Hiernaux, Freya Higgins-Desbiolles, Antonio Miguel Nogués Pedregal, Diana Ojeda, Carina Ren, i als ja cèlebres Dean MacCannell y Jean-Didier Urbain.

Al llarg de les més de 65 preguntes que recorren el llibre, es discuteixen qüestions com la incidència del turisme a la vida quotidiana de les ciutats i les regions, la relació amb la crisi climàtica, la dependència econòmica, la desigualtat de gènere i la precarització laboral sobre la qual basa el seu funcionament, així com elements d'ordre teòric i metodològic que ajuden també a ampliar les maneres de fer i pensar críticament la investigació i l'anàlisi. En totes les entrevistes hi ha una clara disposició a disseccionar la pràctica del turisme com el sistema sobre el qual se sosté i ho fa possible. No ha faltat tampoc un espai per reflexionar sobre les conseqüències de la COVID-19 i el món que -suposadament- deixa enrere. "La Qüestió Turística" és una aportació col·lectiva i de pes en aquests temps convulsos per a la indústria del viatge i el sistema legitimador organitzat al seu voltant. Potser, ara més que mai, quan el turisme llangueix amb les seves costures mig desfetes, es fa urgent repensar els escenaris que venen i impulsar arguments que afavoreixin un cop de timó oposat a la seva actual naturalesa neoliberal.