RSS Español Catala English

www.albasud.org Contacto

Subscriu-te al nostre butlletí

Recursos Externs | Turisme Responsable

19-11-2010

Enfortir les comunitats és l'objectiu del turisme comunitari

Article de Natasha Pitts, periodista d’Adital, sobre el concepte, propostes i reptes del turisme comunitari a partir de l'experiència de la Red Cearense de Turismo Comunitario – Tucum, Brasil, en el marc de la preparació de la seva IV Assemblea que celebren aquest mes de novembre.

A Ceará es va començar a discutir al voltant del 1998, però 12 anys després hi ha qui encara no el coneixen. El turisme comunitari, diferent del convencional, ofereix altres formes d'interacció amb la natura i amb la comunitat visitada. A l'Estat, l'activitat és impulsada per la Red Cearense de Turismo Comunitario – Tucum, que actua fa gairebé dos anys i està formada per 12 grups organitzats de la zona costanera de Ceará.

El concepte de turisme comunitari és ampli i aborda, entre altres coses, la cultura, la identitat d'una comunitat, la protecció del medi ambient i el creixement sostenible, planificat i viable, que no modifiqui la manera tradicional de viure i treballar d'artesans, pescadors i agricultors.

En paraules de Rosa Martins, de l’Instituto Terramar, "el turisme comunitari és una activitat que considera l'existència de la comunitat i de les seves demandes, que ajuda a la població a pensar quin tipus de desenvolupament vol i com es pot realitzar el creixement sense canviar la cultura i l'organització de la comunitat. És una manera de resignificar i mostrar que la comunitat hi ha, fer que la població pensi el seu espai i les seves relacions ", aclareix.

El turisme comunitari pot ser vist també com una manera de defensar els territoris i comunitats tradicionals. De mostrar que una platja, fins i tot deserta, no pot ser envaïda i ocupada per iniciatives que no respecten la dinàmica local. Aquest és el cas de la Prainha do Canto Verde, els habitants van començar a discutir, fa més de deu anys, el que no volien per a la seva comunitat. A partir d'aquí es va desenvolupar el turisme comunitari a la regió.

Una altra característica important és la complementació de la renda que l'activitat proporciona. Rosa explica que aquest és un gran desafiament, perquè basat en el concepte d'economia solidària, cal respectar al treballador i també al comprador. Cal fer que els serveis i els productes siguin accessibles als turistes, però sense la visió que aquella és només una mercaderia més.

Aquest tipus de turisme alternatiu també s'enfronta amb altres desafiaments, com el de fer que la joventut no migri cap a la ciutat, sinó que romangui a la seva terra, la valori, i comprengui que la seva comunitat "és el millor lloc per viure", com assenyala Rosa. En decidir quedar-se, el jove és convocat per actuar resignificant l'activitat desenvolupada pels seus pares.

L'explotació sexual és una altra gran mal que es ramifica des del turisme, i amb el comunitari no és diferent. Tenint per fi el benestar de la comunitat, una de les tasques dels propulsors del turisme comunitari és realitzar localment debats, sobretot, amb la joventut i amb les dones, per enfortir el combat de problemes com aquest, que obren situacions encara més grans, com el trànsit nacional i internacional d'éssers humans.

Per ser una activitat recent, el turisme comunitari necessita ser debatut i enfortit. Aquest és avui el paper de la Red Tucumán, que actua a l'Estat des de fa prop de dos anys i que està integrada per 12 grups organitzats de la zona costanera de Ceará. La seva intenció és donar visibilitat a les experiències desenvolupades en Ceará i fer-les cada vegada més viables en altres localitats, donant suport per exemple en la millora d'infraestructura i de la capacitat d'autogestió dels iniciatives.

Els propers dies 21 a 23 de novembre, la Red realitzarà la seva IV Assemblea en Tatajuba, Camocim, orientada justament a enfortir i perfeccionar les activitats. L'esdeveniment barrejarà moments oberts al públic per presentar la Red Tucumán (dia 21) i moments reservats per als convidats per discutir desafiaments com la creació d'estratègies de màrqueting, la promoció dels serveis referits al turisme comunitari i accions futures.


Publicat a Adital el 19 de novembre de 2010. Traducció basada en la versió en castellà de Daniel Barrantes.

 

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.