Contacto Boletín

Formació | Turismo Responsable | Cataluña

09-06-2021

Curs: Turismes de proximitat, un plural en disputa

Durant el mes de maig de 2021 vam organitzar el segon curs en línia de l'any. Tres sessions dedicades a l'anàlisi de les possibilitats i reptes d'un turisme construït sobre la base de la proximitat a partir del cas de Barcelona i el seu entorn.

La pandèmia de la COVID-19 ha posat de manifest la vulnerabilitat del sistema turístic, especialment en territoris altament turistificats que depenen del mercat internacional, quan l'amenaça latent d'una caiguda d'arribades s'ha produït de forma intensa i sobtada. Aquesta crisi ha provocat una doble reacció. A mesura que l'alerta sanitària s'ha pogut relaxar i es duen a terme certes activitats a l'aire lliure s'ha posat de manifest la rellevància de mercats articulats al voltant de la proximitat, però, al seu torn, es plantegen noves contradiccions i reptes.
 
Parlem de turismes de proximitat en plural, perquè les formes que pot prendre un turisme articulat sobre els mercats locals i nacionals poden ser múltiples, i hi ha diversos interessos en joc que pugnen per consolidar-se en aquest escenari, fins ara insuficientment valorat. Els debats recents entorn dels problemes recents de massificació d'entorns naturals en determinats moments i la forma en què això ha de ser resolt és només l'aspecte més visible d'un debat cada vegada més rellevant.
 
En aquest curs volem explorar les bases conceptuals i teòriques d'aquest fenomen, les polítiques públiques, dinàmiques socials i experiències concretes que poden ajudar-nos a entendre una dinàmica plural i complexa. Ho farem a partir del cas de Barcelona i el seu entorn més immediat. Pròximament dedicarem un altre curs a les dinàmiques de reactivació del turisme a Amèrica Llatina i el paper dels mercats domèstics.
 

12/05/2021: 1a sessió: 

Obertura del curs a càrrec de Xavier Suñol

Director de Turisme, Esdeveniments i Indústries Creatives de l'Ajuntament de Barcelona 

Intervenció d'Ernest Cañada 

Coordinador d'Alba Sud

Intervenció d'Asunción Blanco 

Professora de geografia de la UAB, membre del grup TUDISTAR

Intervenció de Xavier Font Urgell 

Cap de l'Oficina Tècnica de Turisme de la Diputació de Barcelona

19/05/2021: 2a sessió

Intervenció d'Inma Díaz-Soria 

Professora de geografia de la UAB, membre del grup TUDISTAR

Carla Izcara Conde

Investigadora d'Alba Sud

Jordi Gascón

Professor d'antropología de la UB, membre de l'ODELA

26/05/2021: 3a sessió

Laura Fernández 

Tècnica de TOSCA

Sergi Yanes

Investigador de la UOC

Ferran Martínez 

Membre de la Cooperativa Alberg Els Caus de Mura, associada a la XAREC

Per causa de la baixa qualitat en la connexió a Internet del ponent només està disponible l'àudio de la seva presentació. 

 

Aquest curs es realitza en el marc del projecte "Laboratori de turismes de proximitat", executat per Alba Sud amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona - Barcelona Activa a través de la convocatòria Impulsem el qual Fas 2020, finançant amb els fons provinents de l'impost turístic.