Contacto Boletín

Noticias Generales | Noticias Generales

19-04-2021

Posem en marxa la Política de Gènere d’Alba Sud

Recentment hem aprovat la Política de Gènere d'Alba Sud. Aquest document, cocreat entre diferents membres de l'equip, reflecteix tot el recorregut de l'entitat en matèria de gènere i turisme, així com revisa i ajuda a millorar el treball i funcionament de l'organització des d'una perspectiva més equitativa.


Crédito Fotografía: Alba Sud

Un dels nostres compromisos com a entitat és incloure de manera específica la dimensió de gènere en les nostres recerques sobre el sector turístic i abordar-la de manera transversal en el conjunt de publicacions, assistències tècniques, formacions i accions d'incidència política. Des del 2012 hem publicat tres llibres que analitzen el treball de sectors altament feminitzats i precaris. En els tres volums, realitzats a partir de les experiències personals i professionals de les treballadores, es convida a reflexionar i comprendre la situació que viu el col·lectiu al qual representen. També s'han publicat dos informes que aborden el tema de turisme i gènere en entorns rurals, així com dos altres que analitzen de forma més general l'ocupació turística amb un enfocament de gènere. Tots aquests treballs s'han fet amb una perspectiva interseccional, la qual cosa inclou tenir en compte múltiples factors com l'edat, l’origen de classe, la procedència o l'estatus legal vinculat a la condició migrant d'una manera interrelacionada.

A part d'aquests documents més extensos, de manera regular es publiquen articles en la Web sobre gènere i turisme, que marquen un compromís permanent amb aquest enfocament en el nostre marc d'anàlisi. A més, des de 2020 s'ha iniciat una línia de recerca sobre turisme i la comunitat LGTBIQ+.

Però més enllà del compromís que assumim en l’àmbit teòric i divulgatiu, des del nostre àmbit d'anàlisi i incidència, ens regim pels mateixos valors en el funcionament de l'entitat:

  • Integrem la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'organització com a principi bàsic i transversal.
  • No tolerem cap mena de discriminació ni fem cap distinció en el tracte ja sigui per gènere, orientació sexual, origen, religió, edat o capacitats.
  • Defensem els drets humans amb perspectiva de gènere com a principi bàsic de la nostra actuació.

Des del 2018, Alba Sud es troba en una fase de creixement en què s'ha apostat per incloure a l’equip persones joves o que iniciaven la seva carrera en investigació. A partir d'aquesta iniciativa, moltes dones joves, de diferents països, edats i recorreguts formatius, han pogut desenvolupar el seu treball i complementar la seva formació a Alba Sud.

A causa d'aquest creixement, i en particular a l'alta participació de dones, es va obrir un procés de reflexió col·lectiu a partir de la qual es va veure la necessitat d'elaborar una Política de Gènere formal com a entitat i, al seu torn, crear una Comissió Permanent d'Igualtat. Aquesta Comissió està constituïda per tres persones a les quals tenen accés directe qualsevol de les persones que treballen o col·laboren amb l'entitat. Els objectius d'aquest grup són vetllar per impulsar accions de formació i sensibilització per la Junta Directiva, plantilla i persones col·laboradores; recolzar en la realització, revisió, implementació i comunicació del Pla d'Igualtat i oferir suport i intervenir en possibles situacions d'assetjament per raons de gènere. Com a entitat assumim la necessitat d'establir mecanismes institucionals de cura, acompanyament i mediació relatius a situacions d'assetjament per motius de gènere tant de caràcter intern com aquells que poguessin produir-se com a resultat del treball exercit a Alba Sud.

L'elaboració d'aquest Pla d'Igualtat i la creació d'aquesta Comissió, no sols ha servit per establir un mecanisme de protecció intern sinó també com una oportunitat per a revisar el nostre treball en tots els nivells, obrir un espai de reflexió col·lectiva, i continuar impulsant accions en matèria de gènere i turisme.