Contacto Boletín

Formació | Turismo Responsable

24-03-2021

Curs: Turisme, natura i crisi climàtica: arestes d’una cruïlla

Iniciem temporada amb una nova formació amb format de curs virtual amb tres sessions articulades al voltant d’alguns dels principals debats en la relació entre turisme, natura i crisi climàtica. Per als mesos de maig i juny anunciarem nous cursos sobre turisme des de perspectives crítiques. 

El procés de turistificació global ha aguditzat la crisi climàtica, la petjada ecològica i la destrucció d’ecosistemes. Al seu torn, han incrementat les desigualtat i l’empobriment d’àmplies capes socials. L’actual crisi del turisme, a conseqüència de la COVID-19, tot i que ha reduït temporalment la pressió sobre la natura per la reducció de la mobilitat internacional, ha comportat noves amenaces, com la hiperfreqüentació en certs espais naturals que pateixen anys de retallades pressupostàries en les polítiques públiques mediambientals. Però també la segregació en l’accés a aquests recursos per motius de poder adquisitiu i que deriva en un intent d’el·litització de la natura.

Aquest curs pretén abordar diferents arestes d’una contradicció creixent entre turisme, natura i crisi climàtica. En la primera sessió s’abordaran les bases que poden ajudar en una anàlisi de la insostenibilitat del model turístic predominant, i que ara es pretén reactivar en perspectiva postpandèmia, així com els fonaments d’una proposta favorable al decreixement. A la segona sessió s’analitzaran críticament diferents formes d’accés als entorns naturals per a un ús turístico-recreatiu i els debats polítics que impliquen. Finalment, a la darrera sessió, plantejada com a taula rodona, activistes ecologistes de diferents indrets analitzaran com els processos de despossessió i els conflictes socioecològics que els acompanyen s’han donat durant aquest darrer any de pandèmia i quines perspectives es poden preveure. 

Informació bàsica: 

Dates: 14, 21 i 27 d'abril de 2021
Horari: dimecres de 18:00 a 20:30 (excepte la sessió 4 que serà un dimarts)
Plataforma: Zoom
Preu: gratuït, places limitades
Inscripcions prèvies: cliqueu en aquest enllaç
Moderen les sessions: Ernest Cañada i Carla Izcara

Programa:

Sessió 1 (14/04/2021): Insostenibilitat turística i propostes decreixentistes, amb Ivan Murray (professor de geografia a la UIB i col·laborador d’Alba Sud) i Cati Torres (professora d’economia ecològica a la UIB).

Sessió 2 (21/04/2021): La natura i el seu ús turístico-recreatiu, una relació controvertida, amb Macià Blázquez (professor de geografia a la UIB), Nora Müller (doctoranda en geografia per la UIB) i Robert Fletcher (professor d’antropologia a la Univ. Wageningen). 

Sessió 3 (27/04/2021): Taula rodona: resistències socioecològiques a la turistificació a Mallorca, el litoral espanyol i Costa Rica, amb Margalida Ramis (GOB Mallorca), Pau Alonso-Monasterio (Ecologistas en Acción) y Arturo Silva (Alba Sud). 

 

Aquest curs és organitzat per Alba Sud en el marc del projecte «Turisme inclusiu, una demanda de Justícia Global», que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona – Programa Educació per la Justícia Global (2020). Així mateix, constitueix el primer mòdul del curs "Perspectives de transformació del turisme" organitzat per Alba Sud i Odela i ofert a estudiants de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), amb reconeixement oficial de crèdits. Més informació a: info@albasud.org.