Contacto Boletín

Nueva Publicación | Turismo Responsable

17-03-2021

La cuestión turística. Trece entrevistas para repensar el turismo

Alba Sud Editorial i PASOS - Revista de Turismo y Patrimonio Cultural publiquem el llibre de Sergi Yanes que agrupa 13 entrevistes a figures referents de l'àmbit acadèmic en l'anàlisi del turisme. Veus amb enfocaments teòrics i polítics diversos, però amb una mateixa vocació crítica i qüestionadora de l'ordre social, econòmic i polític.

La Cuestión Turísticaés un llibre d'entrevistes a referents internacionals de les ciències socials i el turisme on s'analitzen molts dels elements problemàtics que avui travessen al desenvolupament turístic global. Elaborat durant tres anys, aquest treball se situa en el marc del debat social que recorre multitud de ciutats de sud d'Europa sobre els efectes de la turistificació. Reuneix diferents veus amb enfocaments teòrics i polítics també diversos, però amb una mateixa vocació crítica i qüestionadora de l'ordre social, econòmic i polític del 'turisme.

El llibre es pot descarregar en aquest enllaç.

Sergi Yanes elabora un total de tretze entrevistes a figures referents de l'àmbit acadèmic com Hazel Andrews, Raoul Bianchi, Tim Edensor, Robert Fletcher, Norma Fuller, C. Michael Hall, Daniel Hiernaux, Freya Higgins-Desbiolles, Antonio Miguel Nogués Pedregal, Diana Ojeda, Carina Ren, i els ja cèlebres Dean MacCannell i Jean-Didier Urbain. Al llarg de les més de 65 preguntes que recorren el llibre, es discuteixen qüestions com la incidència del turisme a la vida quotidiana de les ciutats i les regions, la relació amb la crisi climàtica, la dependència econòmica, la desigualtat de gènere i la precarització laboral sobre la qual basa el seu funcionament, així com elements d'ordre teòric i metodològic que ajuden també a ampliar les maneres de fer i pensar críticament la investigació i l'anàlisi. En totes les entrevistes hi ha una clara disposició a disseccionar la pràctica del turisme com el sistema sobre el qual se sosté i ho fa possible. No ha faltat tampoc un espai per reflexionar sobre les conseqüències de la COVID-19 i el món que -suposadament- deixa enrere.

La Cuestión Turísticaés una aportació col·lectiva i de pes en aquests temps convulsos per a la indústria del viatge i el sistema legitimador organitzat al seu voltant. Potser, ara més que mai, quan el turisme llangueix amb les seves costures mig desfetes, es fa urgent repensar els escenaris que venen i impulsar arguments que afavoreixin un cop de timó oposat al seu actual naturalesa neoliberal.

Aquest llibre suposa també la primera col.laboració editorial d'Alba Sud amb con PASOS - Revista de Turismo y Patrimonio Cultural.

Sobre l'autor

Sergio Yanes Torrado (Barcelona, 1980) és Doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona. Actualment és investigador a l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i membre de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) i de l'Institut Català d'Antropologia. Els seus principals temes d'interès giren entorn l'ordenament i el control urbà, l'apropiació espacial i les polítiques patrimonials en un sentit ampli. A més del turisme, durant els darrers anys ha realitzat també investigacions sobre memòria històrica a Espanya i Uruguai.

Alguns dels seus últims treballs col·lectius publicats són: La ciudad mercancía. Turistificación, renovación urbana y políticas de control del espacio público (2019), Recuperar el barrio. Estrategias de transformación urbana en la Ciudad Vieja de Montevideo (2018) y Papeles de plomo. Los voluntarios uruguayos en la Guerra Civil española (2017).

Recomanacions

Des de la complexitat i sense complexos: 13 veus autoritzades ens parlen del turisme i les seves múltiples afectacions en una extraordinària compilació a càrrec de Sergi Yanes que mereix ser llegida. | Saida Palou Rubio

L'atreviment de Sergi Yanes no pot quedar impune! Una excel·lent i arriscada aposta que recupera el diàleg en un món acadèmic de monòlegs. Aquest llibre no és només una invitació, per al públic no acadèmic, a conèixer el pensament d'autors i autores sobre la cosa turística. Aquest treball és "dinamita cerebral" per pensar críticament i col·lectivament sobre la turistificació. | Ivan Murray

L'acceleració dels processos de turistificació global ha fet que es multipliquessin les seves conseqüències en maneres molt diverses. Això reforça la necessitat de veus crítiques que ens ajudin a pensar i entendre la seva complexitat, encara des de perspectives contraposades i en les que no sempre coincidim. Per això aquest llibre del Sergi Yanes és una magnífica eina per conèixer la pluralitat de veus que s'alcen davant la insatisfacció i el malestar que ens provoca el creixent protagonisme del capital turístic a les nostres vides i, sobretot, una invitació al diàleg. | Ernest Cañada

No hi ha res definitiu, encara que moltes vegades ho sembli. El sistema turístic, amb les seves economies d'escala, es va instaurar i desenvolupament amb la flexibilitat del cuc i l'aparença del camaleó. Per a uns per decisió, per a altres per imposició, per a la majoria per viure en aquest planeta, tots es troben afectats. Silenciats tot sovint, només en poques ocasions l'acadèmia els posa veu. 13 veus acadèmiques disponibles a través del Sergi Yanes ofereixen seva visió crítica, convidant a escoltar, a reflexionar, a implicar-se. | Agustín Santana-Talavera

Presentació del llibre