Contacto Boletín

Acte públic | Turismo Responsable | Cataluña

26-02-2021

Jornada virtual: Treball i turisme a Barcelona. Les veus de les persones treballadores

El passat 25 de febrer organitzem una jornada de debat sobre la situació laboral del turisme a Barcelona. Van participar-hi treballadors i treballadores d'hotels, agències de viatge, guiatge turístic i servei d'hostesses. Incloem els vídeos de les seves intervencions. 


Crédito Fotografía: Pavel Danilyuk, bajo licencia creative commons.

La pandèmia de la COVID-19 i les mesures sanitàries de restricció de la mobilitat i la interacció social han tingut un efecte enorme en diverses activitats econòmiques, i en particular en el turisme. Això resulta especialment greu en territoris i ciutats altament dependents de les activitats turístiques, com és el cas de Barcelona. Tot i algunes de les mesures de protecció social establertes, la destrucció d'ocupació i el deteriorament en les condicions laborals que s'estan produint en les diverses activitats turístiques són alarmants. La precarietat estructural en el sector ha agreujat a més els efectes de la crisi. El risc d'un escenari de major pobresa i precarietat amenaça el conjunt de treballadors i treballadores del sector.

A Alba Sud vam voler convocar i escoltar les persones treballadores directament afectades. La jornada va comptar amb la participació de: Alberto Aquilué (agències de viatge), Bego Blanco (guiat turístic), Paco Galván (hotels), Carla Izcara (hostesses), Francisco Palacín (bars i restaurants), Amparo Suaza (hotels).



La jornada es va iniciar  amb una exposició breu de cada un dels i les ponents en la qual es van analitzar les condicions laborals del seu àmbit d'activitat i com s'han vist afectades per la situació derivada de la pandèmia. A continuació es va dur a terme una ronda de debat obert amb les persones participants i amb el públic assistent. A continuació podeu veure les exposicions inicials: 

 

Alberto Aquilué (agències de viatge)

 

Bego Blanco (guies de turisme)

 

Paco Galván (hotels)

 

Carla Izcara (hostesses d'esdeveniments)

 

Francisco Palacín (bars i restaurants a l'aeroport)

 
Amparo Suaza (cambreres de pis)

 

Aquesta jornada va ser organitzada per Alba Sud amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona – Barcelona Activa en el marc del projecte “Treball turístic digne: una aposta de ciutat” de la convocatòria de subvencions del Programa Impulsem el que fas 2019.