15-12-2020
Seminari virtual: "Reptes i desafiaments del turisme social davant un món incert"
Seminari de formació en turisme social organitzat per Alba Sud en col.laboració amb ISTO Américas, el SESC Sao Paulo (Brasil) i el Departament de Geografia i Turisme de la Universitat Nacional del Sud (Argentina) els dies 9, 10 i 11 de desembre de 2020. Incloem els vídeos de les presentacions.
Crédito Fotografía: Cortesía del SESC Bertioga.
En aquests moments, quan la crisi de la pandèmia de la COVID-19 ha paralitzat pràcticament les activitats turístiques, el turisme social ha tornat a ocupar un lloc central en les discussions públiques. Entès inicialment com una manera de contribuir a una major equitat en l'accés i gaudi del temps lliure, amb el temps la seva concepció s'ha ampliat i en les seves preocupacions inclou també el benestar de les comunitats locals i l'ambient en el qual té lloc. Amb aquest seminari pretenem contribuir a una formació específica en aquest camp, que col·labori amb l'impuls de polítiques, iniciatives i pràctiques amb capacitat de generar un turisme més equitatiu, inclusiu i sostenible, en defensa i interès d'àmplies majories. A les sessions s'aprofundirà en els debats teòrics i en l'anàlisi d'experiències, amb mirades des de dins de les institucions, però també amb perspectiva analítica des de fora d'elles.
El seminari va ser organitzat per Alba Sud amb la col.laboracio de l'Organización Internacional de Turismo Social (ISTO Américas), el SESC Sao Paulo i el Departamento de Geografía y Turismo de la Univ. Nacional del Sur (Argentina), i va tenir el suport de l'Agència Catalana de Cooperacio al Desenvolupament (ACCD) en el marc del projecte ““Plataforma d’investigació en turisme, drets humans i equitat de gènere” (convocatòria 2019). Fou coordinat i moderat per Érica Schenkel (UNS / Alba Sud) i Ernest Cañada (Alba Sud).
Presentacions:
Origen, desenvolupament i complexificació del turisme social (09/12/2020)
Érica Schenkel és docent de la Universidad Nacional del Sur (UNS), investigadora del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) d'Argentina i col·laboradora d'Alba Sud. Doctora en Ciències Socials especialitzada en Ciències Polítiques i Administració Pública. Desenvolupa com a línies d'investigació les temàtiques vinculades al turisme en els seus aspectes polítics i socials, particularment l'abordatge de la política turística i el turisme social a Llatinoamèrica. Ha publicat llibres, capítols de llibres, entrades d'enciclopèdies i diccionaris, conferències i diferents articles en revistes científiques de l'especialitat d'Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, Espanya i Perú. L'any 2017 va publicar el llibre: "Política Turística i Turisme Social, una Perspectiva Llatinoamericana" per mitjà de CICCUS i CLACSO, i el 2019 va publicar a Alba Sud l'informe "Turisme social a Amèrica Llatina. Aprenentatges de les experiències regionals".
Cajas de Compensación i turisme social a Colòmbia. El cas de COMFENALCO Antioquia (10/12/2020)
José Jaime Díaz és administrador d'empreses amb especialització en gerència estratègica per a serveis hotelers i turístics de la Universidad Externado de Colombia, especialista en docència universitària de la Universidad Piloto de Colombia. En l'actualitat és gerent de Servicios de Esparcimiento a la Caja de Compensación Familiar COMFENALCO Antioquia (Colombia) (Colòmbia). Té més de trenta anys d'experiència en el sector del turisme de les Cajas de Compensación Familiar, liderant el disseny, implementació i operació de projectes turístics, sistemes de qualitat i sostenibilitat turística, consultor per a la construcció de plans de desenvolupament turístic, docent universitari i investigador per a la planificació de destinacions turístiques.
Avenços, reptes i dificultats del turisme social. Anàlisi de les experiències de l'IMSERSO (Espanya) (10/12/2020)
Pilar (Pitu) Espeso-Molinero és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Valladolid (UVA), Màster en Gestió Turística per la Universitat de Nova York (NYU) i Doctora en Planificació i Direcció del turisme per la Universitat d'Alacant (UA). En l'actualitat és membre de l'Institut Universitari d'Investigacions Turístiques (IUIT) de la Universitat d'Alacant, on és a més docent i Coordinadora de l'Àrea d'Antropologia Social. Les seves investigacions se centren en l'estudi del turisme com a eina de desenvolupament econòmic, social i cultural, amb una perspectiva participativa i decolonial. Ha desenvolupat investigacions amb treball col·laboratiu entre els lacandons, poble originari de sud-est de Mèxic i altres grups tradicionalment marginats. Entre les seves publicacions destaquen els seus treballs sobre turisme indígena, turisme social i turisme cultural.
Un turisme per a tothom, solidari i sostenible (11/12/2020)
Verónica Gómez és directora d'ISTO Américas. El 2005 es va vincular a la seu a Montreal, Canadà, de l'Organització Internacional de Turisme Social com a coordinadora del programa destinat als joves "Per una joventut ciutadana en turisme". L'agost de 2006 assumeix el càrrec de directora de la Secretaria per a les Amèriques. Entre 2009 i 2014, dirigeix també la Youth Travel Foundation, un programa que afavoreix l'accés als viatges per a joves de 15 a 35 anys al Canadà.
Turisme social a l'acadèmia (11/12/2020)
Marcelo Vilela de Almeida és llicenciat en Turisme, especialista en Planificació i Màrqueting Turístic, Mestre i Doctor en Ciències de la Comunicació. Docent-investigador de la Llicenciatura en Oci i Turisme i del Programa de Postgrau (Mestratge i Doctorat) en Canvi Social i Participació Política de l'Escola d'Arts, Ciències i Humanitats (EACH) de la Universitat de São Paulo (USP). Membre de l'Aliança per a la Formació i Investigació en Turisme Social i Solidari de l'Organització Internacional de Turisme Social (OITS).
Taula rodona: reptes i desafiaments del turisme social en un món incert (11/12/2020)
Amb la intervenció de Verónica Gómez (ISTO Américas), Marcelo Vilela de Almeida (USP), Érica Schenkel (UNS, CONICET, Alba Sud) i Ernest Cañada (Alba Sud).
També es poden escoltar els àudios de les presentacions i debats a la plataforma Soundcloud fent clic aquí.
Noticias Recientes
-
El Observatori de la Vida Quotidiana y las memorias de los barrios de Barcelona
Noticias Generales | 31-10-2024 -
Guanacaste, entre el techo y el turismo: un especial de La Voz de Guanacaste sobre la pugna por el derecho a la vivienda
Noticias Generales | 29-10-2024 -
Jornada: Turismos y memorias en la ciudad de Barcelona
Noticias Generales | 28-10-2024 -
Costa Rica: vacaciones y jornadas laborales entran en el debate sobre el turismo nacional
Noticias Generales | 24-10-2024 -
Carlos Aramayo (Unite Here): «Estamos en huelga»
Noticias Generales | 22-10-2024 - | Archivo de Noticias »