Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable

08-06-2018

Daniela Moreno Alarcón estrena bloc a Alba Sud

La investigadora especialitzada en gènere i turisme obre un espai a la nostra web per analitzar i reflexionar sobre el desenvolupament turístic des d'una perspectiva feminista.

Amb el títol Perspectives feministes en el turisme, obrim un nou bloc a Alba Sud dedicat a l'anàlisi del turisme amb un enfocament de gènere. Després d'un temps de col·laboració, es consolida així la relació amb la Daniela Moreno Alarcón, qui ens ajuda a obrir l'àmbit de reflexió feminista en les anàlisis crítiques del turisme.

Daniela Moreno Alarcón explica a la presentació del seu bloc que és "una xilena que resideix a Espanya". I que "la primera vegada que em van preguntar què és gènere? Jo vaig respondre: la tela de la roba? Així va començar aquesta travessia. Ara, gairebé 10 anys després, em presento com a investigadora i consultora especialista en planificació i gestió del turisme des d'una perspectiva de gènere. Doctora en feminismes com a teoria crítica per la Universitat Complutense de Madrid. Sóc co-directora de l'ONG Equality in Tourism i col·laboro regularment amb Alba Sud".

Entre els seus últims treballs vinculats amb el treball turístic i gènere destaca l'informe Dimensions gènere en el treball turístic, elaborat amb Ernest Cañada i publicat per Alba Sud Editorial en la seva col·lecció Informes en Contrast (2018). Així mateix, ha desenvolupat el Pla d'Acció per a transversalitzar l'enfocament de gènere per ONU Dones - Cap Verd i les Directrius en turisme i gènere per ONU Dones Albània (2017). També ha escrit textos com: 'Feminist Perspectives in the Development of Action Plans for Tourism' a Stroma Cole (eds.) Gender, Tourism and Empowerment: Women 's Critical Voices (Wallingford: CABI, 2018); "No sustainability for tourism without gender equality" (amb Stroma Cole) (Journal of Sustainable Tourism, special Issue entitled Critical Thinking to Realise Sustainability in Tourism Systems: Reflecting on the 2030 Sustainable Development Goals, 2018, preview).

En aquest bloc, la seva autora escriurà sobre la importància d'integrar l'enfocament de gènere en el turisme, què significa, què comporta, quin és el seu impacte en els diversos contextos. No obstant, també de la situació de les dones, de la importància de l'enfocament de gènere per a un desenvolupament sostenible, i del feminisme com a teoria i pràctica crítica.