Contacto Boletín

Artículo de Opinión | Turismo Responsable | Islas Baleares

19-01-2016

Habemus Decreto Ley

Margalida Ramis | GOB

El Gobierno balear elimina los artículos más duros de las leyes Bauzá-Delgado-Company del anterior gobierno conservador, y que más afectaban al territorio y los recursos naturales en beneficio de su explotación turístico-residencial.


Crédito Fotografía: Campanet, Mallorca. Foto de Joe Frisino bajo licencia creative commons.

(artículo disponible solo en catalán)

Aquesta setmana, en un Consell de Govern extraordinari, el Govern tombava els articles més durs de les lleis del trio Bauzá-Delgado-Company en forma de decret llei de mesures urgents. I tan urgents eren que l'esperàvem per setembre i hem hagut d'esperar passat reis.

Tanmateix però ens n'hem d'alegrar. A la fi, es toquen els aspectes més greus de les lleis sobre el territori que a mode de mal presagi sibil.lià anunciàvem des del GOB amb la campanya Mallorca cap al col·lapse i que posteriorment es va traduir en la Iniciativa Legislativa Popular que el GOB va presentar al Parlament amb la intenció de desactivar les perversions induïdes pel Govern Bauzá amb la clara intenció de sotmetre el territori i les persones als interessos privat de sectors molt poderosos, el màxim exemple dels quals, és òbviament el sector hoteler.

Durant aquest sis mesos de gràcia que han tengut els «inversors/promotors» - que han de salvar les illes i el món amb la seva activitat desprovista de tot interès lucratiu (o algú ho dubtava?) - han presentat projectes a dojo a les administracions esperant així que el fet d'iniciar tramitació  abans de l'entrada en vigor del decret-llei els garantís poder beneficiar-se encara dels privilegis conquerits a la passada legislatura en forma d'articles a la carta dels seus projectes més imaginatius: camps de polo (que demanen llicència quan ja estan fets, com és el cas de sa Barralina a Campos)-  i és que són uns avançats al seu temps! - cellers, agroturismes agraris, agroturismes turístics, legalitzacions, ampliacions d'habitatges il·legals al sòl rústic, ampliacions d'hotels en un percentatge que comptava sobre el que s'havia construït legal i també (i perquè no!) il·legalment, i tot el que vos pogueu arribar a imaginar amb les més recercades i super-justificades excuses de «modernització», «diversificació», «desestacionalització», «interès turístic», «activitats complementàries» i suprimint, és clar, la figura «d'interès general». I no només en la tramitació de projectes d'usos no primaris al sòl rústic, sinó literalment, en tot l'abast d'aquest concepte: l'interès general, la transparència i la informació públiques eres fulminades i sacrificades pels interessos privats concrets, en alguns casos, fins i tot amb noms i llinatges dels agraciats.

Ara tots aquests sectors - que segur que han aprofitat bé aquests sis mesos per poder apel·lar a la «seguretat jurídica» en cas que ara els qüestionin el projecte -  ja han posat el crit al cel, afirmat: que pobres sectors econòmics que ara es veuran abocats al desastre perquè no podran invertir el que tenien previst i amb això deixaran donar una super-feina-precària a 15.000 persones! (no sabem ni com ho computen, però ja va advertir en Delgado als ecologistes «con el pan de nuestros hijos no se juega»!!!i és que si no fos per ells....)

Quina desgràcia mundial! No sé com la UE no adverteix d'una futura catàstrofe humanitària a les Illes! Pobres hotelers! Pobres especuladors! Que volien fer els seus grans negocis a costa del territori de tots! Que volien acabar de vendre Mallorca, com a «producte turístic»! que és el que per ells és el territori i les persones, la mercaderia. Perdonau la ironia però sentir-los em sembla absurd. Avui un tertulià poc sospitós de ser progressista m'ho deia: l'ecologisme no és d'esquerres per contraposició amb la dreta, és de sentit comú! I el que sí que és cert, és que dins la dreta, el sentit comú és el menys comú de tots, per això hi ha tants pocs ecologistes a les seves files.

Esperem que aquest decret tengui els seus fruits en protecció del territori i que se li pugui donar solidesa i consistència ara, a través de les modificacions pertinents i en profunditat de la llei del sòl, la llei agrària i la llei turística. El cas és que, habemus decret-llei, a la fi! 

 

Publicat originalment al Diari de Balears el 16 de gener de 2016.