TERRITORIALITATS, DONES I TURISME
El bloc de María Angélica Picado Duarte
Graduada en Gestió i Desenvolupament del Turisme a la Universidad Centroamericana UCA-Nicaragua (2011), té un mestratge en Ciències en Recursos naturals i Desenvolupament Rural per El Colegio de la Frontera Sur, a Chiapas, Mèxic (2014). Actualment es troba cursant el Doctorat en Desenvolupament Rural a la Universidad Autónoma Metropolitana UAM- Xochimilco, Ciutat de Mèxic. Va ser docent universitària de la Universidad Centroamericana UCA, (2015-2017) en assignatures sobre Desenvolupament Local i Turisme, Gestió i Producció del Sector Turístic. Com a col·laboradora d'Alba Sud analitza les reconfiguracions socioterritorials de les comunitats camperoles a partir del turisme a Amèrica Central des d'una perspectiva interdisciplinària. Les àrees que investiga estan centrades en els processos de desenvolupament comunitari vinculats al turisme, l'autogestió comunitària, les relacions de gènere en el turisme rural comunitari i conflictes socioterritorials.<br />
-
L'altre turisme: reflexions i aprenentatges des del territori Térraba
Les experiències de l'Asociación de Mujeres Mano de Tigre o del Rincón Ecológico Cultural, totes dues en territori Térraba, a Costa Rica, i gestionades per comunitats indígenes Bröran, mostren formes d'organització del turisme sostingudes des de la comunalitat.
30-09-2020
-
Polítiques de reactivació del turisme a Centreamèrica: tornarà el vell model?
La pandèmia de la COVID-19 ha trastocat les bases del turisme a Centreamèrica. Davant d'aquesta situació augmenten les veus dels que reclamen polítiques de reactivació. L'article brinda un panorama regional de les diferents iniciatives en curs.
31-08-2020
-
Seminari: «Vulnerabilitats i escenaris post pandèmia del turisme a Costa Rica»
Entre el 10 i el 14 d'agost va tenir lloc un seminari virtual, organitzat per l'Escola de Sociologia de la Universitat de Costa Rica i Alba Sud, per tal d'analitzar col·lectivament diferents dimensions de la crisi del turisme a causa de la pandèmia de la COVID-19.
24-08-2020
-
Turisme de voluntariat a Nicaragua: diferències entre models organitzatius
El turisme de voluntariat a Nicaragua presenta diversos models de gestió i organització amb accions dirigides a promoure projectes socials a les comunitats. Tot i això, l’arribada de la COVID-19 ha deixat un estat d’incertesa sobre el futur d’aquest fenomen.
02-06-2020
-
Asociación Puesta del Sol (Nicaragua): turisme comunitari i empoderament de les dones
A l'illa d'Ometepe, una experiència de turisme comunitari dirigida per dones afavoreix el seu empoderament. Encara amb contradiccions, s'han enfortit canvis en les relacions de gènere en un context de precarietat laboral generalitzada.
21-10-2019
-
La territorialitat turística a Centreamèrica: idees, processos i actors en la modernització regional del sector
El turisme a Amèrica Central reprodueix relacions socials capitalistes que penetren en tots els espais. El territori es reconfigura per mitjà de la turistificació i la urbanització, a través de les quals actors hegemònics imposen les seves pròpies pràctiques espacials.
13-05-2019
-
Turisme a la Nació Comcaác (desert de Sonora, Mèxic)
La Nació Comcaác, històricament vinculada al territori del desert de Sonora, viu a la cruïlla entre el desenvolupament del turisme cinegètic, la despossessió i la defensa dels seus béns naturals.
29-03-2019
-
Tren Maya: un model de desenvolupament turístic al Sud-Sud-est mexicà?
El Tren Maya és un dels projectes emblemàtics del nou govern d'Andrés Manuel López Obrador a Mèxic. Els dubtes sobre els seus possibles impactes s'acumulen en el debat públic, mentre s'espera més informació detallada sobre múltiples aspectes que en condicionen la valoració.
10-03-2019
-
Dones illenques: abast i limitacions del Turisme Rural Comunitari a l'illa de Ometepe
L'experiència i testimonis de les dones d'una associació nicaragüenca evidencien la importància que ha tingut en les seves vides la introducció del turisme rural comunitari, però també les limitacions que troba aquesta estratègia.
26-01-2019
Capítols de llibre:
Picado, M. A, Hernández, J., Montoya, G, (2015). Ecoturismo y transformaciones socioeconómicas y territoriales en el ejido Río Arcotete del municipio de San Cristóbal de Las Casas. En J. Barragán y M. Maldonado (coord.). El turismo y desarrollo comunitario. Investigaciones y propuestas. Querétaro: Editorial Universitaria, Universidad Autónoma de Querétaro.
Picado, M. A, Hernández, J., Montoya, G. (2018). Turismo y Ecoturismo: Nuevas estructuras productivas y sociales en comunidades Tsotsiles de los Altos de Chiapas, México. En F. Villafuerte, M. A. Zárate, J. Toledo. Chiapas Economía de la pobreza. Editorial Universitaria, Universidad Autónoma de Chiapas.
Ponències en congressos:
Picado, M. A. (2018). Reconfiguración del territorio a partir de la incorporación del turismo rural comunitario en la isla de Ometepe, Rivas, Nicaragua [ponencia]. En X Congreso ALASRU Ruralidades en América Latina: Convergencias, disputas y alternativas en el siglo XXI, Montevideo, Uruguay.
Picado, M. A, (2015). Ecoturismo en el ejido Arcotete: expresiones de una nueva ruralidad en los Altos de Chiapas [Ponencia]. En 10 Congreso Nacional de la Asociación Mexicana de Estudios Rurales (AMER) Los desafíos del México Rural en el Siglo XXI. Universidad Autónoma del Estado de México, Toluca, México.
Tesi de mestratge:
Picado Duarte, M. A, (2014). Ecoturismo, transformaciones socioeconómicas y territoriales en el ejido Río Arcotete, municipio de San Cristóbal de Las Casas, Chiapas. Tesis de maestría. El Colegio de la Frontera Sur.Chiapas, México.
Webdesign: IBIS Servicios
Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.