ESP CAT ENG

Contacte Newsletter

 

Subscriu-te al nostre butlletí

TURISMES DES DE LA PERIFÈRIA

El blog d'Arturo Silva Lucas

Conseqüències locals de processos globals: entendre el turisme com a eix d'acumulació

Costa-riqueny, sociòleg per l'Institut d'Investigacions Socials de la Universitat de Costa Rica (UCR), generació 2017, membre de la Xarxa Waterlat, i actualment col.laboro amb la Universitat Estatal a Distància. Resideixo en un país en el qual el turisme i la conservació natural formen part del discurs oficial, i per això m'interessa aprofundir en els impactes que genera l'activitat turística. Vull estudiar especialment els processos que implica la reconfiguració territorial que comporta la indústria turística globalitzada. En aquest blog s'aborden els impactes i les respostes locals a processos d'acumulació globals, entenent-los com una relació desigual que confronta interessos oposats. Es tracten els impactes socials i ambientals que suposa l'activitat turística globalitzada en territoris rurals a través de les experiències locals.

 • Marbella (Costa Rica): crònica d'un conflicte costaner

  La comunitat de Marbella, al cantó de Santa Cruz, Guanacaste, és el principal focus actiu de conflictivitat a les zones costaneres de Costa Rica. La recent demanda de la Federación Costarricense para la Conservación del Ambiente (FECON) davant la municipalitat eleva l'escala del conflicte.

  02-09-2020

 • Seminari: «Vulnerabilitats i escenaris post pandèmia del turisme a Costa Rica»

  Entre el 10 i el 14 d'agost va tenir lloc un seminari virtual, organitzat per l'Escola de Sociologia de la Universitat de Costa Rica i Alba Sud, per tal d'analitzar col·lectivament diferents dimensions de la crisi del turisme a causa de la pandèmia de la COVID-19.

  24-08-2020

 • Crisi COVID-19 a Costa Rica: un escenari cada cop més complex

  L'amenaça d'expansió del contagi comunitari es consolida. Mentrestant la pressió per adoptar mesures que facilitin el comerç i l'activitat econòmica pren cada vegada més força, especialment en el turisme. El clima social i polític a Costa Rica es polaritza.

  16-07-2020

 • Impactes i reaccions davant la caiguda del turisme pel COVID-19 a Costa Rica

  Les autoritats públiques s'han mostrat molt actives en el control sanitari i l'adopció de mesures de protecció a la seva població, a més de preparar la reactivació del turisme, un dels seus motors econòmics. Està per veure però quins canvis es produiran a curt i mig termini i amb quina intensitat.

  02-05-2020

 • Costa Rica: Nosara, una destinació turística particular

  El turisme residencial a Guanacaste ha estat imparable i ha provocat múltiples estralls. No obstant, hi ha processos locals més matisats i contradictoris, oberts a la discussió sobre el seu model de desenvolupament. Nosara és un d'aquests casos.

  14-02-2020

 • Marbella, una frontera oberta

  La comunitat guanacasteca de Playa Marbella a Costa Rica torna a ser focus de disputa social i ambiental a causa de l'interès d'inversors immobiliaris per control l'àrea. No obstant això, hi ha múltiples escenaris possibles en una renovada disputa pel territori.

  08-01-2020

 • Guanacaste: Conversa sobre el llibre “Agua y Poder en Costa Rica”

  El passat 5 de novembre es va presentar a Sardinal de Carillo, Guanacaste, el llibre coordinat per Felipe Alpízar, davant d'un auditori format per diferents grups comunitaris. La sessió, a més de ser una devolució a les comunitats analitzades, va servir per compartir experiències.

  20-11-2019

 • Pavones: el secret més difós de Costa Rica

  El llibre de Jeremy Evans, «The Battle for Paradise» (2015), reconstrueix la fascinant història d'una comunitat costanera en la qual el surf va acabar jugant un paper destacat. Però quin balanç pot fer-se de què ha aportat a la comunitat aquesta activitat?

  12-10-2019

 • Dominicalito, pesca i turisme a la zona sud de Costa Rica

  La comunitat de Dominicalito, dedicada tradicionalment a la pesca artesanal, ha intentat complementar ingressos amb el turisme. No obstant això, segons l'Asociación de Pescadores Artesanales Mar Nuestro, aquest intent topa amb múltiples obstacles.

  30-09-2019

 • Dominicalito, pesca i turisme a la zona sud de Costa Rica

  Les comunitats pesqueres cada cop tenen més dificultats per poder desenvolupar les seves activitats. Visitem a l'Asociación de Pescadores Artesanales de Mar Nuestro de Dominicalito per conversar amb ells sobre la seva situació. En una segona part aprofundirem en la seva visió del turisme com a possible alternativa.

  20-08-2019

 • Equipo Tora Carey: alternatives turístiques a Guanacaste

  Una ONG de La Cruz, dedicada a la investigació i recopilació de dades de la vida marina, disposa també d'una oferta turística, en la qual es troba involucrada la comunitat, que aporta recursos per a la organització ambientalista i els mateixos pobladors.

  06-06-2019

 • Turisme a Bocas del Toro, camins contradictoris

  Durant les darreres dècades, a Bocas del Toro, Panamà, han entrat en joc múltiples interessos econòmics, polítiques públiques i migracions, que s'entrecreuen amb dinàmiques locals. La destinació acumula experiències d'aprenentatge i problemes encara per resoldre.

  21-05-2019

 • Carib Sud, Costa Rica: un escenari obert

  La llei Céspedes podria transformar la tinença i ús de la terra de les comunitats costaneres a la costa del Carib de Costa Rica. En un context en el que es promou un nou model de desenvolupament turístic de caràcter transnacional, les implicacions d'aquests canvis legals són contradictòries.

  30-04-2019

 • Marbella la nova frontera turística immobiliària

  La inversió turístico-residencial a Costa Rica, encara que tímidament, comença a reactivar-se. Com als previs a la crisi, apareixen nous conflictes socio-ecològics vinculats a processos de despossessió. La zona sud de Guanacaste sembla assenyalar l'inici d'un nou cicle de conflictivitat.

   

  10-04-2019

 • Inauguració de l'aqüeducte Coco-Ocotal: ruptura i aprofundiment del model turístic a Guanacaste

  El projecte promet resoldre les necessitats d'aigua potable d'almenys 34,000 habitants, però representa sobretot la continuïtat i aprofundiment del model de desenvolupament que ha predominat a la província, que busca facilitar la inversió turístico-residencial.

  13-03-2019

 • Treball en el sector hoteler de Guanacaste: atrapats en un cercle viciós

  La por a perdre la feina en un context amb poques oportunitats obliga a molts treballadors a acceptar condicions laborals extredamente penoses i amb baixos salaris.

  05-02-2019

 • Enclavaments turístics i evasió fiscal: el cas del Pol Turístic Golf de Papagayo

  Creat a finals dels anys 70, el PTGP ha tornat a ser focus de polèmica per la seva escassa contribució fiscal, en un moment que Costa Rica viu una àmplia discussió social al voltant del projecte de reforma fiscal del seu actual govern.

  18-01-2019

 • Guanacaste, una conflictivitat creixent per l'espai públic

  Amb més o menys intensitat, el capital turístic-residencial tracta d'aconseguir el control de les platges, ja sigui mitjançant l'ocupació dels primers 200 metres de franja costanera o per mitjà de restriccions per accedir-hi.

  29-12-2018

 • Lorena (Guanacaste): Aigua, territori i espais de representació

  L'any 2000 la comunitat de Lorena va iniciar un fort conflicte en contra de l'extracció d'aigua de l'aqüífer Nimboyores en benefici de projectes turístico residencials. A través d'una metodologia participativa es revela quina lectura fa avui dia la comunitat al voltant del conflicte.

  05-12-2018

El blog d'Arturo Silva Lucas

 

Capítols de lllibres:

Silva, A. (2019). Conflictividad hídrica en Guanacaste como consecuencia del desarrollo turístico: el caso de la comunidad de Sardinal. En: Alpízar, F. (ed.). Acciones Colectivas y Contiendas Políticas por el Agua en Costa Rica. San José: PNUD-CIEP.

 

Contacte:

jasl14983@gmail.com

Reconocimiento - NoComercial - SinObraDerivada
Webdesign: IBIS Servicios Els continguts d’aquesta web estan sota una llicència Creative Commons.