Contacto Boletín

Nota informativa | Turismo Responsable | Argentina

23-03-2016

Capacitació en la creació de senders a San Carlos (Salta, Argentina)

Llorenç Planagumà | Alba Sud / Tosca

Resultats del treball d'assistència tècnica realitzada entre finals de febrer i primers de març en el marc d'un projecte d'Alba Sud amb la Intendència de Sant Carles i els ministeris d'Agricultura i Turisme, i el suport de la Diputació de Barcelona.


Crédito Fotografía: Llorenç Planagumà.

Sant Carlos és un poble d’uns 1.500 habitants de la província de Salta (Argentina) ubicat en la històrica vall de Calchaquil. Des de fa uns quants anys duu a terme activitats relacionades amb el turisme comunitari, impulsades per diferents iniciatives i artesans locals. Amb aquesta estratègia es volen potenciar els seus valors naturals, culturals i agraris mitjançant un turisme sostenible que beneficiï a petits agricultors, artesans i guies locals.

En el marc de la col·laboració entre Alba Sud, l'Ajuntament de Sant Carlos i els Ministeris d'Agricultura i Turisme de l’Argentina, establerts des de fa anys, i amb el suport de la Diputació de Barcelona, entre el 21 de febrer i el 3 de març vaig desplaçar-m’hi per dur a terme una capacitació en el disseny i creació de senders per interpretar el patrimoni natural i cultural de la zona.

Aquest procés de capacitació i creació de senders es va realitzar metodològicament de manera participativa i va suposar tres etapes de treball diferenciades: a) propostes i debat sobre senders possibles; b) revisió dels camins proposats i capacitació del grup sobre el terreny i c) discussió i aprovació de proposta final de senders a desenvolupar.

Propostes i debat de senders potencials

El primer dia de la meva estada a San Carlos es va convocar per diverses vies (incloent les crides a través de les ràdios locals) a tothom que volgués participar per tal de realitzar un debat sobre els possibles senders que es podrien realitzar. A la trobada van venir unes 15 persones: guies, artesans, personal de la oficina de informació i turisme i secretaris de la municipalitat. En aquesta reunió es va considerar que calia recorre 5 indrets d’interès i el casc antic (figura 1).

Revisió dels camins i capacitació

Durant els dies dies van recórrer els diferents sectors en els que es va considerar que havia potencialitat per a la realització de senders. Els objectius d’aquestes visites directament sobre el terreny eren els següents:

- Analitzar si el sender podia ser apte per al perfil de senderistes esperats amb recorreguts de 4 a 6 hores de no molt desnivell i amb interessos paisatgístics, culturals i naturals.

-  Identificar els valors naturals i culturals que tenien cadascun dels senders indentificats.

-  Generar una dinàmica de co-formació on tothom aportés el coneixement que tenia tant de la zona (memòria oral, interpretació de paisatge, vegetació, activitat agrícola, etc...) com en relació amb el turisme per tal de poder millorar el sender.

Proposta de senderisme final

En un taller final amb 12 participants es va deliberar i aprovar una proposta de camins per incorporar a l’oferta turística del municipi encarada a visitants i senderistes. Aquesta proposta va consistir en 6 camins que recorrien diferents punts d’interès (figura 2) de nord a sud i d’oest a est. Els senders identificats foren els següents:

SENDER EL CAJONCILLO
Distància i durada: 8 quilòmetres – 3 hores
Interès: Observació de runes antigues indígenes, ecosistema fluvial, roques d’avantpaís i erosió de les mateixes amb la creació d’engorjats espectaculars
Aposta per la conservació: Part del recorregut és per on passa el Dakar i amb la generació d’un sender es podria evitar la proliferació de rutes 4x4 amb la conseqüent degradació de l’entorn.
Senyalització i gestió: Millor no senyalitzar, recorregut per oferir només amb guia.
 
SENDER SAN LUCAS
Distància i durada: 3 quilòmetres – 2 hores
Interès: Vista panoràmica de la Vall de Calchaquil, recorregut per esquistos, petroglifs.
Aposta per la conservació: Assolir una dinàmica per conservar els petroglifs, actualment molt expoliats i que la comunitat originària de San Lucas sigui gestora i conservadora de l’indret.
Senyalització i gestió: Senyalització d’una part del recorregut on no hi hagi petroglifs i la resta sigui guiat. En aquest indret s’ha de reforçar l’aspecte de Mirador del Valle, com a lloc d’interpretació paisatgística.
 
SENDER RÍO SECO
Distància i durada: 12 quilòmetres – 4/5 hores
Interès: Zona d’interpretació del paisatge de San Carlos i entorns, interès per vegetació i geologia.
Aposta per la conservació: Recorregut on la conservació ve més per una aposta de l’ús públic i comunal per evitar que es perdi com a camí lúdic. Tindria doble ús, turístic i per la població local.
Senyalització i gestió: Senyalitzar amb senyals internacionals.
 
SENDER BARRANCAS
Distància i durada: 10 quilòmetres – 4 hores
Interès: Observació de la vall de San Carlos, ecosistema fluvial, indret d’argiles d’extracció per a ceramistes des de temps immemorial, zona d’enterraments indígena, antics poblats, formacions geològiques d’avantpaís i interpretació de canvis climàtics antics.
Aposta per la conservació: Conservar d’espoliacions arqueològiques i poder mantenir l’indret ben conservat davant futures amenaces d’ús turístic.
Senyalització i gestió: Millor no senyalitzar, recorregut per oferir només amb guia.
 
SENDER BARRIAL
Distància i durada: 15 quilòmetres – 5/6 hores
Interès: Zona d’interpretació del poblament de San Carlos des de l’època colonial, canals d’aigua, petits conreus, camins per anar al centre del poble (callejones), conreus tradicionals, “pimentón”, artesans del fang i “cortadas” (zones de construcció artesana de rajols).
Aposta per la conservació: Recorregut on la conservació va més per una aposta de l’ús públic i comunal per evitar que es perdi com a camí lúdic. Tindria doble ús, turístic i per la població local.
Senyalització i gestió: Senyalitzar amb senyals internacionals

Proposta final de senders per la interpretació, conservació i ús turístic

Durant el taller de deliberació i conclusions que es va realitzar l'últim dia al Centre Cultural de Sant Carles es van decidir els següents itineraris:

A part, junt amb la proposta de senders es va acordar altres punts relacionats amb l’enfortiment del municipi per tal de crear un producte de turisme comunitari relacionat amb el senderisme:

  1. Compromís en el manteniment. Millorar els camins que estan molt tapats per vegetació com per exemple el del Barrial. Aquesta actuació s’ha de fer coordinada amb els guies i de manera sostenible per evitar grans tales. Neteja de brossa existent a la sortida del poble (plàstics i envasos sobretot).
  2. Formació. Crear anualment sessions de formació en història, geologia, vegetació, cultura, dinàmica de grups i primers auxilis per guies, oficina de turisme i altres actors interessats.
  3. Materials de divulgació. Publicar mapes i banners a disposició a l’Oficina de Turisme per tal de poder facilitar al visitant l’oferta de senderisme.
  4. Oficina de Turisme. Mantenir aquesta oficina com espai de sortida del senderista per visitar els diferents indrets i de trobada dels grups guiats.
  5. Senyalització respectuosa. En els senders a senyalitzar no s’hauria d’abusar dels senyals i només utilitzar-los quan el senderista tingui possibilitats de pèrdua. Per les condicions des indrets no hi ha molta densitat de camins i es creu que les senyals no haurien de ser moltes. Al riu Calchaquil es fa difícil la senyalització i per això és recomanable que el seu pas es faci sempre amb guia. Per aquesta raó els senders de Cajonzillo i Barrancas es recomana que només puguin ser visitats amb guia local.

 


Nota: Totes les fotografies són de Llorenç Planagumà. Aquesta assistència tècnica és part del projecte d'assistència tècnica "Enfortiment del turisme rural comunitari a Salta, Argentina", desenvolupat per Alba Sud amb la col·laboració de la Intendència de Sant Carlos, els ministeris de Turisme i Agricultura de l'Argentina i el el suport de la Diputació de Barcelona.

DEMOCRACIA Y RECURSOS NATURALES

El blog de Llorenç Planagumà

Sobre un sistema basado en el crecimiento y la competitividad como modelo y que nos lleva a un camino de desigualdad y agravamiento de la pobreza en todo el mundo, por el lucro y acaparamiento de las clases dominantes.

Licenciado en ciencias geológicas por la UAB, máster en gestión del medio ambiente y en gestión de ONG, miembro de Alba Sud, del Centro para la Sostenibilidad Territorial, activista por una Nueva Cultura del Territorio e implicado en las plataformas antifracking y Geólogos por la Sostenibilidad. Impulsor de la transparencia y la democracia en todos los ámbitos (organizaciones, empresas, administraciones,...).<br /><br />En este espacio pretendo aportar datos e información relacionada con los recursos naturales, la sostenibilidad y la igualdad. Las dinámicas actuales nos llevan al acaparamiento de los recursos por parte de una élite que pretende controlar el decrecimiento a escala global al haber alcanzado los límites geológicos y ecológicos de extracción de determinados recursos. Ante este contexto necesitamos fortalecer las democracias para que sean auténticas garantes de la soberanía popular y empoderarnos de este decrecimiento que llega sí o sí. Ante la crisis civilizatoria la democracia toma más sentido que nunca y debemos liberarla de quien la ha secuestrado.<br />

Ir a blog »