Contacto Boletín

Nota informativa | Turismo Responsable | Costa Rica

24-03-2015

Assistència tècnica a Costa Rica sobre dinamització turística en territoris amb identitat agroalimentària

Ernest Cañada | Alba Sud

Amb la col.laboració de la xarxa de turisme comunitari ACTUAR, Alba Sud duu a terme una assistència tècnica brindada per dos tècnics en turisme de la comarca del Penedès.
 


Crédito Fotografía: Miquel Herrero.

Entre el 22 i el 28 de febrer, Miquel Herrero, director de l'empresa Cavaemotions dedicada a la dinamització turística de la comarca del Penedès i Joan Capellades, director tècnic del Patronat de Turisme de l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia es van desplaçar a Costa Rica per col·laborar amb la xarxa de turisme rural comunitari ACTUAR en el marc d'un projecte d'assistència tècnica promogut per Alba Sud per enfortir els actors del turisme comunitari al país Centreamericà. La iniciativa va comptar amb el suport financer de la Diputació de Barcelona.

L'objectiu de les assistències tècniques promogudes amb el projecte és el de compartir experiències i lliçons apreses d'iniciatives turístiques catalanes que puguin ser d'utilitat per al desenvolupament del turisme rural comunitari a Amèrica Llatina, i en aquest cas en particular de Costa Rica, a través de ACTUAR.

L'experiència del Penedès

La comarca de l'Alt Penedès és una zona de Catalunya de poc més de 100.000 habitants i 592 km² històricament especialitzada en la producció de vins i caves. A la comarca es troben els tres grans productors de cava de Catalunya, Freixenet i Codorniu a Sant Sadurní d'Anoia i Torres a Vilafranca del Penedès, que van ser pioners en l'organització de visites a les seves instal·lacions. Actualment entre les tres empreses reben més de 300.000 visites a l'any.

No obstant això, el fet destacat pel qual es va seleccionar la zona com a base per a l'assistència tècnica d'aquest projecte ha estat la transformació que ha viscut aquest territori en els últims quinze anys, que va passar de ser una zona dedicada pràcticament en exclusiva a la producció de vi i caves a ser una de les destinacions turístiques enològics més importants del món. Actualment el turisme contribueix decididament a la promoció i comercialització de la producció de la comarca a més de dinamitzar econòmicament el territori amb un altre tipus de serveis.

El punt de partida d'aquest procés va ser la presa de decisió política d'avançar per aquest camí que es va prendre el 1988 i 1989 amb la creació del Consorci de Promoció Turística de l'Alt Penedès i el Patronat de Turisme de Sant Sadurní d'Anoia, dues iniciatives de col·laboració públic-privada al voltant del turisme. A través d'un procés de planificació estratègica (que va implicar el desenvolupament de la destinació, creació d'una marca turística, desenvolupament d'un producte i estratègies per a la seva promoció i comercialització) i sobretot de perseverança es va aconseguir passar d'un model turístic molt centrat en unes poques grans caves a una dinamització turística del territori amb múltiples actors involucrats.

El canvi, segons Joan Capellades, ha suposat que l'enoturisme s'ha convertit en una marca col·lectiva de la comarca que li aporta desenvolupament econòmic àmpliament redistribuït, creació d'ocupació, prestigi i posicionament, col·laboració entre actors diversos, cura del paisatge i de l'entorn natural, així com una sensació d'autoestima compartida.

Visita prèvia a Catalunya

L'assistència tècnica a Costa Rica es va programar després d'una primera visita de tres persones d'aquest país a Catalunya, i particularment a la comarca del Penedès per conèixer sobre el terreny aquesta experiència.

Així del 2 al 6 de febrer van estar a Catalunya Luis Alberto Durán, alcalde del municipi de Acosta, Madelyn Castro, responsable de producte en ACTUAR i Hernán Ramírez, director de Nacientes Palmichal, una de les iniciatives de turisme comunitari sòcies de ACTUAR. De la visita a la comarca del Penedès van quedar clars una sèrie d'aspectes compartits amb algunes zones de Costa Rica especialitzades en la producció de cafè.

Objectius de l'assistència tècnica

Aquesta assessoria es va realitzar amb els següents objectius específics:

1. Realitzar recomanacions als diferents actors implicats de com impulsar la dinamització turística del territori en el seu conjunt, com a condició imprescindible per a l'èxit d'iniciatives turístiques comunitàries situades en aquest.

2. Donar suport a iniciatives turístiques comunitàries concretes i que es trobin en fase d'incubació o posada en marxa.

3. Realitzar recomanacions a l'organització o organitzacions compromeses amb el desenvolupament del turisme rural comunitari al país, i en particular a la zona d'Acosta.

Assessoria sobre el terreny

Del 23 a 25 de febrer l'equip tècnic del Penedès, acompanyats en tot moment per membres de ACTUAR, es van dedicar a visitar una desena d'iniciatives de turisme rural protagonitzades per particulars, associacions o institucions. Es tractava d'iniciatives diferents tant pels actors que les impulsaven, com per les temàtiques i activitats a les que es dedicaven, però totes elles tenien en comú un compromís de benefici social per al conjunt de la comunitat. Aquestes visites van donar lloc a discussions molt interessants entre els seus protagonistes i els assessors, prenent com a punta de referència les seves experiències concretes.



El 26 de febrer es va realitzar a Acosta un seminari-taller d'un dia de durada, al qual es va convidar tant a iniciatives de turisme rural comunitari i iniciatives desenvolupats a títol particular per pobladors de la zona, així com a la municipalitat i altres organitzacions de desenvolupament implicades en aquest àmbit.

Aquesta jornada tenia com a objectiu motivar, explicar i practicar alguns conceptes clau, aportar exemples, i generar idees i sinergies per impulsar el turisme rural comunitari a la zona. Es va dur a terme al voltant del següent programa:

  • Presentació dels organitzadors i els objectius i metodologia de la jornada
  • Presentació de l'exemple de dinamització turística de la regió del Penedès (Barcelona), al voltant del turisme del vi i la vinya
  • Taller d'emprenedoria en l'àmbit del turisme rural comunitari
  • Conclusions i tancament
Les conclusions generals de taller sistematitzades per Miquel Herrero van ser les següents:

1) Cal treballar en paral·lel sobre destinació turística més les propostes de qualitat.

2) En relació a la construcció d'una destinació turística:
- Cal donar valor al paper dels pioners i la necessitat d'anar estructurant la proposta turística del territori.
- És imprescindible la col·laboració publico-privada.
- Cal planificació estratègica: una destinació, una marca col·lectiva, productes diversos i encadenats.
- És útil tenir estàndards de qualitat i organismes que la controlin.
3) En relació a les iniciatives turístiques:
- No importen els motius, el fonamental és la motivació.
- La idea no és el més important, caldrà adaptar-la.
- Cal preguntar-se des del primer moment: qui ho comprarà i què pagarà.
- Cal buscar l'experiència del client, pel que és clau tenir bons ingredients per poder generar una bona experiència.
- Cal apostar amb sinergies entre diferents actors.
- És clau elaborar un Pla de Negoci senzill que doni resposta a les preguntes clau que un ha de respondre.
- Les opinions dels clients són d'una gran importància.
- El finançament no és impossible, hi ha opcions.

 

* Nota elaborada en base a las presentacions i informes de Miquel Herrero i Joan Capellades. Totes les fotografies són de Miquel Herrero. Aquest article es realitza en el marc d'un projecte d'assistència tècnica executat a Costa Rica per Alba Sud amb la col.laboració d'ACTUAR i el suport de la Diputació de Barcelona. 

TURISMOS EN DISPUTA

El blog de Ernest Cañada

Sobre perspectivas crí­ticas en el turismo y alternativas poscapitalistas

Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y 2021 fui su coordinador. Desde 2016 soy miembro experto del Consejo Turismo y Ciudad del Ayuntamiento de Barcelona. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.

Ir a blog »