Contacto Boletín

Article d'anàlisi | Turismo Responsable | Islas Baleares

30-01-2015

Un torcebraços pel decreixement urbà-turístic

Macià Blázquez | Alba Sud

Les Illes Balears s'enfronten a un nou cicle d'expansió turística sota la direcció del capital turístic afavorit per la crisi econòmica. En aquest marc el decreixement turístic i la radicalitat democràtica esdevenen urgents.


Crédito Fotografía: Playa de Alcudia. Fotografía de Albarcam (bajo licencia cc)

Entorns fràgils, ambiental i socialment com són les illes intensament turístiques, han mostrat experiències d’autocontenció del creixement mitjançant aliances d’interessos. La seva aplicació urbanística guanyà una certa hegemonia a les Illes Balears entre 1984 i 2008 (Rullan, 2010).

Però la crisi iniciada en 2008 ha propiciat una redefinició de les aliances que traeix aquesta trajectòria, en favor dels interessos del mercat autoregulat. La crisi actual es combat mitjançant polítiques neoliberals de desregulació i retallades del paper de l’Estat, que també impliquen la flexibilització del planejament urbà-turístic. D’aquesta forma es promou més creixement a qualsevol preu (Peck, Theodore y Brenner, 2010). Tensions semblants han estat identificades per a crisis precedents, destacant l’anàlisi de Karl Polanyi (2001) per a la primera meitat del segle XX, després de la crisis de 1929.

En aquesta context, s’analitza l’aliança d’interessos que donà peu a les polítiques de contenció del creixement turístic-immobiliari, al canvi de tendència arrel de l’actual crisi amb el protagonisme dels interessos urbanístics-turístics de les Cadenes Hoteleres, algunes conseqüències de la flexibilització socioambiental negativa i el manteniment de resistències ciutadanes.

Llegiu aquí l’article complet

 

Article publicat a Via@ Revista Internacional Interdisciplinar de Turisme, núm. 2, 2014.

DE SOL Y PLAYA

El blog de Macià Blázquez-Salom

Sobre turismo de masas y resistencias en defensa del territorio y la sostenibilidad

Profesor de Geografía de la Universitat de les Illes Balears y membro del Grup d’Investigació en Sostenibilitat i Territori. Dedica su actividad docente e investigadora en el Análisis de la Planificación Territorial Turística y la Geografía del Desarrollo Desigual. Milita en movimientos ecologistas, entre los que colabora habitualmente con el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) y Alba Sud, Escrito desde Mallorca, este blog recoge reflexiones sobre el turismo de masas, de sol y playa. Las Islas Baleares son la cuna de formas intensivas de crecimiento urbano-turístico, impuestas después por las corporaciones empresariales que tienen su origen en estas islas (Melia, Barceló, Iberostar, Riu, Matutes...) a todo el mundo. Pero en las Islas Baleares también se han desarrollado movimientos de resistencia, en defensa del territorio y de la sostenibilidad. Quisiéramos que prestar atención de la cara y la cruz del turismo industrial capitalista sirviera para promover el debate público popular.

Ir a blog »