Contacto Boletín

Nota informativa | Turismo Responsable | Cataluña

24-11-2014

Les cambreres de pis de Lloret de Mar discuteixen sobre la seva situació laboral

Raül Valls | Alba Sud

L'acte va comptar amb la intervenció de l'Eulalia Corralero, cambrera de pis al municipi i delegada sindical de CCOO, i d'Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud i col.laborador de la Rel-UITA.

Una cinquantena de persones es va reunir el passat dijous 13 de novembre a la sala d'actes de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar per discutir sobre les condicions laborals en el sector de l'hostaleria, i en especial les que estan vivint les cambreres de pis. L'acte va ser organitzat per l'agrupació local d'ICV-EUiA.

El fet que aquest acte tingués lloc a Lloret de Mar no és casualitat. El municipi, ubicat a la Costa Brava, a poc més d'una hora de Barcelona, és una de les principals destinacions turístiques de sol i platja de Catalunya i Espanya. Bona part de la seva població viu directament o indirectament del turisme. I el que passa als seus treballadors i treballadores de forma quotidiana té molt a veure amb el model de relacions laborals que hi ha en el turisme.

Intervenció d'Eulalia Corralero

L'acte va ser presentat per Eulàlia Corralero, cambrera de pis i delegada sindical de Comissions Obreres. Va animar a les presents, en la seva gran majoria treballadores com ella, que donessin valor a aquest acte, perquè encara que molt del que anaven a escoltar és el que vivien elles diàriament, havien d’aprofitar aquesta oportunitat per compartir amb altres persones i fer visible la seva situació.

També va explicar que recentment havien creat un grup a Facebook, Las Kellys, "amb l'objectiu de donar suport moral a totes les dones que netegem els hotels". I va animar a les presents que es fessin membres d'aquest grup. Les seves paraules van ressonar a indignació i lluita, mentre repetia en diversos moments "vamos si podemos".

Presentació d'Ernest Cañada

A continuació va intervenir Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud i col·laborador de la Rel-UITA en el sector del turisme. En la seva presentació va relatar els grans problemes que estaven enfrontant les cambreres de pis a tot Espanya: sobrecàrrega de treball; ritmes esgotadors; problemes de salut derivats tant de moviments repetitius i càrregues pesades com de l'estrès causat per les condicions en les que s'està treballant; ús quotidià de medicaments per poder aguantar les jornades laborals; segmentació i divisió entre el col·lectiu de treballadores per les diferents formes de contractació existents; por de ser acomiadades i per tant a reclamar els seus drets.

També va explicar que després d'haver parlat amb moltes treballadores del sector a Balears, Catalunya, Madrid i Andalusia, semblava clar que "l'empresariat havia aprofitat la situació de crisi i atur massiu per imposar una reducció de costos laborals fent que les cambreres de pis tinguessin de treballar molt més, o contractar noves treballadores de forma eventual o mitjançant empreses terceres i amb pitjors condicions laborals i salarials". I això en un sector que no ha patit especialment la crisi; i que de fet gràcies als conflictes existents a d’altres destinacions de la Mediterrània, han augmentat les arribades de turistes a Espanya i especialment a destinacions de platja de Catalunya o Balears. "La crisi –va assegurar Cañada- ha suposat una oportunitat perquè els empresaris imposin un ofensiva en tota regla contra les treballadores i treballadors del sector". Això a més va en contra del mateix futur del sector, que per aquest camí perd qualitat. "Un desastre és el que se'ns ve a sobre", va pronosticar.

La campanya internacional impulsada per la UITA

Igualment va explicar que tot aquest esforç per fer visibles les condicions laborals de les cambreres de pis en diferents llocs d'Espanya era part d'una campanya internacional de les organitzacions sindicals afiliades a la UITA, amb especial protagonisme de la Regional Llatinoamericana de la UITA. Va acabar animant les treballadores assistents "a coordinar-se i lluitar juntes en la defensa d'un treball decent".

Organitzar-se en Lloret

El debat que va seguir a continuació va ser intens i van ser moltes les treballadores que van donar el seu testimoni del que estava passant en els hotels de Lloret. Diverses persones del municipi que desconeixien aquesta problemàtica aprofitar per explicar més detalls sobre les seves condicions de treball.

Eulalia Corralero va recollir la proposta que va fer una de les treballadores per organitzar molt aviat una reunió de cambreres de pis de Lloret de Mar per veure què podien fer per millorar la seva situació laboral. I entre aplaudiments va acabar l'acte, un més d'una campanya internacional que a poc a poc va fent visible la situació de milers i milers de treballadores oblidades.

LÍMITES ECOLÓGICOS DEL TURISMO

El blog de Raül Valls

Sobre la búsqueda de alternativas en los límites ecológicos de las actividades recreativas

Licenciado en Filosofía por la UAB, miembro de Alba Sud, del Centro para la Sostenibilidad Territorial y activista en defensa del territorio, sindicalista de CCOO y lector incansable de las diversas tradiciones de emancipación de la humanidad. En este espacio pretendo crear un espacio de reflexión, duda y conocimiento para entender la crisis actual y buscar alternativas posibles que pongan en cuestión la idea de progreso imperante. Acercar los viejos y los nuevos movimientos sociales difundiendo propuestas que los fortalezcan y que faciliten una nueva hegemonía social. Trabajar por una transición hacia un vida colectivista y una manera diferente de entender y entendernos con nuestro entorno natural.

Ir a blog »