Contacto Boletín

Campanya: Cambreres de pis | Turismo Responsable

13-09-2014

"On a grève", un documental sobre la lluita de les cambreres de pis a França

Ernest Cañada | Alba Sud

El realitzador Denis Gheerbrant filma la vaga de les treballadores de l'Hotel First Class Suresnes, prop de París, fartes de la seva situació d’explotació i penoses condicions laborals.


Crédito Fotografía: Cartel del documental. Zeugma Films.

El passat 10 de setembre es va estrenar a París “On a grève”, el documental de Denis Gheerbrant sobre el conflicte laboral sostingut per un grup de cambreres de pis de l’Hotel Class Suresnes, prop de París, que pertany al poderós Louvre Hotels Group, un dels grups hotelers més importants d’Europa. Les treballadores, en la seva majoria immigrants d’origen africà, fartes de la situació d’explotació i subcontractació es van declarar en vaga. Durant 28 dies es van plantar al carrers amb pancartes, cridant consignes i repartint fulletons denunciant la seva situació.

Així, al llarg dels 70 minuts que dura el documental, produït per Zeugma Films (França, 2014), el documentalista Denis Gheerbrant acompanya la lluita dia a dia de les treballadores. Alterna les escenes col.lectives de protesta, balls i cants espontani amb entrevistes individuals a les seves protagonistes. Les treballadores denuncien els ritmes de treball esgotadors, els mals d’esquena, el menyspreu o els errors comuns en les seves fulles salarials.

Trailer:

Durant el conflicte les treballadores, equipades amb armilles vermelles i gorres de la Confédération Générale du Travail (CGT), es van veure acompanyades i recolzades pel sindicat. El documental mostra també aquesta trobada entre el sindicat i les treballadores immigrants i en condicions d’extrema precarietat.

La vaga, que havia estat preparada amb mesos d’antelació en els que van aprofitar per crear una una caixa de resistència que les va ajudar a aguantar, va acabar bé per a les treballadores. Al final van guanyar el conflicte amb l’empresa subcontratista i van obtenir millores en les seves condicions laborals. I temps després, el mes de maig del 2014, el Louvre Hotels Group, que a França disposa d’uns cinc-cents establiments, va decidir imposar normes socials a les seves subcontractes.

Esperem que aquest important documental estigui aviat accessible a tot arreu, i ajudi a donar visibilitat a una situació molt més habitual del que normalment es creu.

Més imatges del documental:

 Fotografia de Zeugma Films.

 Fotografia de Zeugma Films.

 

 Fotografia de Zeugma Films.

 

 

TURISMOS EN DISPUTA

El blog de Ernest Cañada

Sobre perspectivas crí­ticas en el turismo y alternativas poscapitalistas

Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y 2021 fui su coordinador. Desde 2016 soy miembro experto del Consejo Turismo y Ciudad del Ayuntamiento de Barcelona. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.

Ir a blog »