Contacto Boletín

Actualidad Alba Sud | Turismo Responsable | El Salvador

25-11-2013

Intervenció d'Ernest Cañada al 1er. Fòrum sobre Turisme Rural Comunitari de El Salvador

El Fòrum va ser organitzada pel Ministeri de Turisme en el marc de les activitats de suport a la Taula Nacional de Turisme Rural Comunitari. També va comptar amb la col.laboració de Fundació PRISMA i Alba Sud. 

El passat 14 de novembre va tenir lloc el Fòrum Perspectives i Desafiaments del Turisme Rural Comunitari, celebrat a San Salvador amb la participació de més d'un centenar de persones de diferents sectors: funcionaris del govern del Ministeri de Turisme, Medi Ambient i Recursos Naturals, Economia, Exteriors, iniciatives de Turisme Rural Comunitari (TRC), universitats i, finalment, organitzacions de la societat civil.

L'acte va ser obert pel ministre de Turisme del Salvador, José Napoleón Duarte Durán, que va destacar la importància que podria tenir el turisme rural comunitari a El Salvador i la necessitat d'enfortir els mecanismes de comercialització. Al seu torn, va assenyalar que iniciatives com el Programa Pueblos Vivos, impulsat pel seu ministeri, i reconegut internacionalment, ha tingut un especial interès per incloure les zones rurals i donar espai també a les seves comunitats, en un esforç per revitalitzar la dinàmica turística interna. En aquest sentit, ha remarcat el ministre, el TRC podria tenir un major pes en el futur i va convidar els presents a participar i implicar-se en la discussió sobre la política nacional de turisme que impulsa el seu ministeri.

A continuació va prendre la paraula Ernest Cañada, coordinador d'Alba Sud. En la seva exposició va fer una aproximació al concepte de TRC i els principals temes en discussió en el context llatinoamericà, i especialment centreamericà. Seguidament va fer una reflexió sobre els principals aportacions que ha generat aquest tipus d'activitat allà on ha pogut desenvolupar-se exitosament. I va concloure amb la proposta de 20 suggeriments per millorar la gestió del turisme rural comunitari, pensades com a forma de contribuir al debat sobre la política nacional de turisme que impulsa el Ministeri de Turisme de El Salvador.

Després del dinar, els participants van treballar distribuïts en quatre taules de discussió, organitzades sectorialment (institucions de govern, iniciatives de TRC, acadèmia i societat civil). Les seves aportacions havien de servir per enfortir l'anàlisi que està fent el Ministeri de Turisme sobre com enfortir el sector del TRC a El Salvador.

Aquesta activitat va comptar amb el suport de Fundació PRISMA que conjuntament amb Alba Sud i el finançament de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), executen un projecte per enfortir el TRC a El Salvador, i que pretén especialment capacitar els membres de la Mesa Nacional de TRC perquè millorin la seva oferta turística i capacitat pública d'incidència.

TURISMOS EN DISPUTA

El blog de Ernest Cañada

Sobre perspectivas crí­ticas en el turismo y alternativas poscapitalistas

Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y 2021 fui su coordinador. Desde 2016 soy miembro experto del Consejo Turismo y Ciudad del Ayuntamiento de Barcelona. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.

Ir a blog »