Contacto Boletín

Nota informativa | Construcción de paz y DDHH

24-04-2013

Cementiri clandestí al Bajo Aguán

Giorgio Trucchi | Rel-UITA / Alba Sud

El Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras (COFADEH) anuncia l’exhumació de restes de camperol desaparegut. La Rel-UITA acompanya aquesta activitat, que serà realitzada per experts de la Fundació d'Antropologia Forense de Guatemala.


Crédito Fotografía: Giorgio Trucchi / Rel-UITA

El proper 25 d'abril, a la Finca Paso Aguán, a pocs quilòmetres de la ciutat de Tocoa, es durà a terme l'exhumació de les restes mortals d'un dels cinc camperols desapareguts, en el marc del violent conflicte agrari que, en els últims 3 anys, ha sacsejat la Vall de l’Aguán. La Rel-UITA acompanyarà aquest moment tan crucial per a les famílies camperoles organitzades.

La petició va ser presentada pel Comité de Familiares de Detenidos Desaparecidos en Honduras (COFADEH), els familiars dels desapareguts, el Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA) i la Fiscalia Especial de Drets Humans, després que el 3 d'abril passat, les organitzacions camperoles denunciessin la troballa d'ossades humanes enterrades en una de les finques recuperades.

En aquesta mateixa finca, que el terratinent i productor de palma africana Miguel Facussé Barjum reclama com a seva, va ser descobert l'any passat el cos enterrat del dirigent camperol Gregorio Chávez, que havia estat segrestat uns dies abans.

"Ja no ens queda cap dubte que al Bajo Aguán, no només assassinen, violen dones, torturen, sinó que es practica el crim més brutal que és la desaparició", va dir Bertha Oliva, coordinadora del COFADEH.

Durant una conferència de premsa amb la presència de molts mitjans, la defensora de drets humans va recordar que el delicte de desaparició no prescriu, i que el COFADEH va a buscar justícia, sigui on sigui.

"Anem a perseguir-los, però no amb les armes mortals que utilitzen ells, sinó amb els instruments que ens dóna la llei", ha afegit Oliva.

Els treballs d'exhumació seran realitzats per experts de la Fundación de Antropologia Forense de Guatemala, qui seran juramentats per les autoritats judicials de la ciutat de Trujillo.

Per por que es pogués contaminar la zona de la troballa o manipular les evidències, els pobladors van acordonar l'àrea i van establir una vigilància permanent durant gairebé tres setmanes.

"No serà una simple exhumació, sinó un moment de solidaritat amb els parents de les víctimes, un moment per crear consciència, per recordar que encara hi ha persones desaparegudes que hem de trobar. Parlar d'això -va continuar Oliva- és parlar de la memòria, de la història, és denunciar, amb la veritat, els crims atroços que mai més s'han de donar ", ha recalcat la coordinadora del COFADEH.

Unió Europea

L'exhumació va a coincidir amb la presència a la zona de diversos ambaixadors de la Unió Europea, els que visitaran i s'entrevistaran amb comunitats i organitzacions camperoles, per escoltar les seves denúncies i demandes.

La presència de diplomàtics al Bajo Aguán i en el procés d'exhumació, es dóna en el marc del seguiment a la Declaració de Tocoa, signada el maig de l'any passat durant l'Audiència Pública sobre drets humans de les comunitats camperoles d'aquesta regió, de la qual va participar la Rel-UITA.

"Hem vingut denunciant l'onada de repressió desfermada contra les comunitats camperoles, de part dels cossos armats de l'Estat i els guàrdies de seguretat privada, que únicament protegeixen els interessos dels terratinents. Exigim les desmilitarització del Bajo Aguán, el cessament de la repressió i de la impunitat. No volem seguir només exhumant als nostres companys, sinó veure que castiguen els responsables ", va dir Yoni Rivas, secretari general del MUCA.

Actualment, l'índex d'impunitat a Hondures arriba al 80 per cent dels crims comesos al país. Un percentatge que s'eleva encara més al Bajo Aguán.

"Estem en un dèficit considerable quant a garantir justícia en els tants casos de violació dels drets humans al Bajo Aguán. Necessitem que el cicle d'execució de justícia es tanqui amb les decisions encertades, i que l'autoritat judicial deixi d'abusar de la seva funció", va dir Germán Enamorado, fiscal especial de drets humans.

Finalitzant la conferència de premsa, Bertha Oliva va sol.licitar als periodistes presents induir, amb ploma i pensament, "l'atenció de la comunitat internacional sobre el Bajo Aguán perquè s'aturi la massacre d'innocents".

 

Publicat originalment a: LNyM

 

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »