Contacto Boletín

| Territorio y recursos naturales

03-12-2012

Sumar esforços per a la conservació i l'ús sostenible de l'aigua

Giorgio Trucchi | LINyM / ALBA SUD

El 29 de novembre es va celebrar a Managua el Fòrum Internacional "Aigua a Amèrica Central: Oportunitats per a la solució de conflictes", organitzat pel Tribunal Llatinoamericà de l'Aigua i l'Aliança Nicaragüenca de Cooperació per a l’Aprofitament i la Protecció dels Recursos Hídrics.
 

A Amèrica Central existeixen 17 conques transfrontereres, la superfície representa aproximadament el 36.9 per cent del territori. En les últimes dècades, al seu voltant s'han desencadenat diversos conflictes.

Amb l'objectiu de posar en evidència i compartir experiències sobre la gestió de manera transfronterera d'aquests recursos hídrics, així com la necessitat d'una gestió ambiental integral davant la vulnerabilitat ecològica derivada de la gestió inadequada dels mateixos, Tribunal latinoamericano del agua y l’Alianza nicaragüense de Cooperación para el Aprovechamiento y la Protección de los Recursos Hídricos (Gwp-Nicaragua), van realitzar a Managua, Nicaragua, el Fòrum internacional "Aigua a Amèrica Central: Oportunitats per a la solució de conflictes".

"Estem convençuts que no hi ha solució individual dels països en la gestió de l'aigua. Perquè tingui èxit, la solució ha de ser assumida pel conjunt de països de la regió centreamericana. Només d'aquesta manera podrem garantir l'accés a l'aigua per al consum humà i les necessitats bàsiques, incloent les productives", va dir Víctor Campos, president de la GWP.

Segons ell, la naturalesa ha de tornar a ser el punt de trobada entre pobles i entre governs, "per poder avançar cap a una gestió integrada dels recursos, que és el que tots desitgem", va assegurar.

Camps va explicar també la importància que té el treball conjunt davant els embats del canvi climàtic, els efectes del qual afectaran de manera important l'accés al recurs aigua.
 
Segons la vuitena edició de l’Índice de Riesgo Climático Global 2013,preparat per l'ONG alemanya Germanwatch i presentat durant la Conferència de les Parts 18 (COP 18) de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, CMNUCC, els països centreamericans i del Carib segueixen estant entre els més vulnerables davant els efectes del clima.

A la llista dels 10 països més afectats a nivell mundial per esdeveniments climàtics extrems (inundacions, huracans, tempestes) ocorreguts entre 1992-2011, Nicaragua ocupa el tercer lloc, mentre que Hondures apareix com el primer país més afectat mundialment. Així mateix, Haití va resultar ser el 5è país més afectat i la República Dominicana el desè. En total, 4 països d'Amèrica Central i el Carib es van posicionar entre els més afectats mundialment durant els últims vint anys.

Efectes climàtics

El desembre de 2011, l'organització ambientalista Centro Humboldt va presentar l'estudi Mapeo de riesgos, procesos, políticas públicas y actores asociados a cambio climático en Nicaragua en el qual es van brindar informacions sobre els futurs escenaris climàtics, i les principals afectacions que es presentaran a Nicaragua.

Pel que fa a l'accés a l'aigua, actualment el nivell de disponibilitat d'aigua és baix i mitjà en 96 municipis (8 per cent de la superfície i 46 per cent de la població). L'any 2050 s'elevaria a 118 el nombre de municipis afectats (91 per cent del territori i 85 per cent de la població).

La variació de temperatura simulada a l'any 2050 evidencia un increment a nivell nacional de 1.6 º C (graus centígrads), és a dir el 6.6 per cent. Així mateix, s'assenyala una reducció de les precipitacions del 16/8 per cent, equivalent a 800 mm).

Canvi de polítiques

Durant el Fòrum, en què van participar més de 60 organitzacions de tota la regió, Javier Bogantes, president del Tribunal Llatinoamericà de l'Aigua, va advertir de la urgència d'adoptar mesures concretes per corregir polítiques errònies, "que no estan prenent en compte, ni privilegiant la gran importància que té l'aigua per al desenvolupament humà i el desenvolupament ", va dir.

L'expert en la gestió d'aigua va explicar que aquestes mateixes polítiques econòmiques curt termini, que tenen l'objectiu de tenir grans guanys en molt poc temps, són les que més estan originant greus conflictes interns i entre països.

Entre altres, Bogantes va assenyalar la mineria, l'expansió de monocultius a gran escala -relacionada amb l'ús descontrolat de agrotòxics i la producció d'agrocombustibles- i els megaprojectes hidroelèctrics, com les activitats, impulsades per les grans transnacionals en contuberni amb els governs nacionals, que més estan afectant la disponibilitat d'aigua i aigua potable, que concentren la terra, desplacen a poblacions -sobretot indígenes-, i generen greus conflictes, enmig d'una criminalització sistemàtica de la protesta social.

"Són estratègies errònies que estan posant en risc zones vitals per al proveïment hídric i la protecció de l'aigua. I no sembla que hi hagi una conscienciació, ni una comprensió respecte al que és el sistema ambiental", ha afirmat.

Davant aquesta situació, Bogantes ha advocat per un aprofundiment d'un tipus de desenvolupament més sostenible, que no afecti la seguretat alimentària i hídrica de les poblacions.

"Hi ha una completa incoherència en moltes de les polítiques que s'estan donant a Amèrica Llatina, i això està generant molta tensió que fins podria convertir-se en conflictes. Les audiències i fòrums que hem vingut realitzant serveixen per buscar alternatives, que necessàriament necessiten una democràcia més substantiva en els països.

Una democràcia -va dir- on els pobles puguem tenir més control sobre les polítiques que porten a terme els governs ", va concloure el president del Tribunal Llatinoamericà de l'Aigua.

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »