Contacto Boletín

Entrevistas | Turismo Responsable | Nicaragua

23-11-2012

Sindicalisme en hotels i restaurants de Nicaragua

Giorgio Trucchi | Alba Sud/Rel-UITA

Es constitueix a Nicaragua el Sindicat de Treballadors Extres d'Hotels i Restaurants de Managua. Entrevista amb un dels seus directius, que sol.licita mantenir-se en l'anonimat per por a represàlies.


Crédito Fotografía: Fotografía de Giorgio Truchi / Rel-UITA

 

El passat 12 de novembre, amb l'acompanyament de la Federació Unitària de Treballadors de l'Alimentació de Nicaragua (FUTATSCON), es va constituir el Sindicat de Treballadors Extres d'Hotels i Restaurants de Managua (SITRAEXTHORMA). Un dels seus directius, que va demanar mantenir l'anonimat per por a represàlies de part de la patronal, va explicar a Sirel les raons d'aquesta important decisió.

Vegeu aquí la galeria fotogràfica. Fotos de Giorgio Trucchi / Rel-UITA

 

En quin sector treballes?

Treballo a l'àrea d'hotels i restaurants, però com a treballador extra.

Què vol dir això exactament?

Significa que em contracten com a cambrer per als esdeveniments que s'organitzen en els hotels, però sense cap tipus de contracte que em permeti tenir accés a les prestacions socials que preveu la legislació laboral. Per a les empreses del sector és un negoci rodó.

Com són les jornades laborals i la teva retribució?

Són jornades de fins a 12 hores o més. Un entra i mai sap a quina hora sortirà. A més, no hi ha un salari fix. Hi ha hotels i restaurants, però no tots, que et garanteixen un salari d’"arrencada", que es complementa amb la propina que l'empresa cobra als clients. En el meu cas, d’"arrencada" em paguen 130 córdobas (5.5 dòlars) per la jornada, més el que em surt de propina, la quantitat desconeixem perquè de fet la controla i regula la mateixa empresa. No tenim cap control sobre el que l'empresa percep i, després, redistribueix entre els treballadors.

Posem un exemple ...

L'empresa aplica als clients un 10 per cent sobre el compte total en concepte de servei, i aquesta quantitat es reparteix entre tots els treballadors i treballadores. Al final ens queda molt poc. Mensualment arribo a guanyar l'equivalent d'uns 180 dòlars, que lògicament no és mínimament suficient per sobreviure. A Nicaragua s'està donant una ràpida expansió de la indústria turística, però nosaltres els treballadors no ens estem beneficiant d'aquest creixement, sinó que estem patint una precarització i explotació constant.

Quines prestacions socials et paguen?

Pràcticament cap, i el més absurd és que la cotització de l'assegurança es paga amb els mateixos diners de la propina.

T'agrada el teu treball?

El meu avi i el meu pare van ser cambrers i és com si ho portés a la sang. M'agrada la meva feina, però el que no m'agrada és com ens tracten. Exigim respecte i un salari digne.

I és per això que van decidir conformar un sindicat ...

És un pas molt important. Anem a lluitar per alguna cosa que ens pertany i per demostrar que sí podem defensar els nostres drets, que hem de unir-nos i incorporar sense por a aquest procés.

Tens por de represàlies per part de l'empresa?

La por sempre està, però algú ha de donar la cara i iniciar aquesta lluita. Estem disposats a arriscar perquè és una lluita justa i digna.

 

 

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »