Contacto Boletín

Nota Informativa | Construcción de paz y DDHH | Honduras

24-09-2012

Assassinen a advocat de camperols de l'Aguán

Giorgio Trucchi | Rel-UITA / Alba Sud

El van matar per defensar els drets dels més desposseïts. Desconeguts van atacar i van ultimar de diversos trets a Antonio Trejo Cabrera, 41 anys, apoderat legal del Movimiento Autentico Reivindicador Campesino del Aguán (MARCA).


Crédito Fotografía: Ilustración: Allan McDonald / Rel-UITA

La nit del dissabte 22 de setembre, als voltants de l'aeroport de Toncontín, a Tegucigalpa, desconeguts van atacar i van matar de diversos trets a Antonio Trejo Cabrera, 41 anys, apoderat legal del Movimiento Autentico Reivindicador Campesino del Aguán (MARCA).

En més d'una ocasió, Trejo havia denunciat la col.lusió entre els terratinents i productors de palma de l’Aguán i el poder judicial, per aturar el procés de recuperació de terres de part de les famílies camperoles.

"A Hondures la justícia està al servei dels terratinents. Hem demostrat amb els fets que els camperols tenen la raó i es van emetre sentències fermes que ja van ser executades. No obstant això, estem veient com s'està pressionant als jutges perquè deixin sense valor ni efecte aquestes sentències, obrint pas a nous desallotjaments contra les famílies del MARCA ", havia declarat Trejo durant una entrevista en exclusiva amb Sirel el juliol passat.

L'advocat, que avui se suma a la llarga llista de víctimes del greu conflicte agrari que sacseja la vall de l’Aguán, havia acompanyat a les famílies del MARCA en la seva lluita per recuperar el dret de propietat sobre tres finques (San Isidro, La Trinidad y El Despertar), que van ser adquirides de forma aparentment il.legal pels terratinents Miguel Facussé Barjum i René Morales Carazo.

El passat 29 de juny, el Jutjat de Lletres de Tegucigalpa va executar una històrica sentència dictada a favor de les famílies camperoles. No obstant això, la Cort d'Apel.lacions de Francisco Morazán i la de la Ceiba van emetre una resolució amb la qual van admetre un recurs d'empar presentat pels terratinents, suspenent els efectes de la sentència mateixa.

En aquella ocasió, l'advocat Antonio Trejo va denunciar un suposat tràfic d'influències i fortes pressions exercides pels terratinents sobre el sistema judicial per aturar els avenços de la lluita camperola.

"No tenim cap dubte que els terratinents i els grups de poder segueixen fent ús de sicaris, per poder callar les veus dels que lluitem per una veritable justícia social al país", va dir a Sirel, Yoni Rivas, secretari general del Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA).

En diverses ocasions Trejo va denunciar haver rebut amenaces de mort i responsabilitzar als terratinents del Aguán de qualsevol atemptat en contra de la seva vida.

"Assassinar un home tan compromès amb els sectors més desposseïts del país no només és covard, sinó que evidencia la manca de voluntat dels grups de poder per trobar una sortida pacífica al conflicte. No podem excloure que en els pròxims dies siguem nosaltres els que perdem la vida ", ha afirmat Rivas.

El passat 21 d'agost, després d'una violenta repressió per part de les forces policials, l'apoderat legal del MARCA ser detingut juntament amb més de 20 camperols per estar protestant de forma pacífica davant les instal.lacions de la Cort Suprema de Justícia a Tegucigalpa.

A més, Trejo s'havia sumat recentment a la presentació d'un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret que dóna vida a les Regions Especials de Desenvolupament (RED), popularment conegudes com "ciutats model".

"Fem una crida al poble hondureny i a totes les organitzacions germanes a nivell nacional i internacional, perquè estiguin atentes als que pugui passar en els pròxims dies, denunciant la persistent violació als drets humans i al dret a la vida en el Bajo Aguán ", va concloure Rivas.

 

Font: Article publicat a Sirel, diari digital de la Rel-UITA, el 24 de setembre de 2012. 

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »