Contacto Boletín

Nota Informativa | Turismo Responsable

30-04-2012

Costa Rica: Mobilització social força discussió de la Llei TECOCOS a l'Assemblea Legislativa

Ernest Cañada | Alba sud

El passat 25 abril de 2012 pobladors de les costes es van concentrar a l'Assemblea Legislativa i van ocupar les seves dependències. Demanaven que la Llei de Territoris Costaners Comunitaris fos discutida i aprovada d’una vegada.


Crédito Fotografía: Protesta en el exterior de la Asamblea Legislativa

La proposta de Llei de Territoris Costaners Comunitaris (TECOCOS) és una iniciativa de més de seixanta comunitats costaneres, organitzades en el Frente Nacional de Comunidades Costeras, afectades per la dinàmica de desplaçament dels seus territoris a causa de les grans inversions turistico-residencials de capital tant estranger com costarriqueny. La llei brindaria major seguretat i protecció als pobladors d'aquestes àrees (pescadors, pobladors, iniciatives de turisme rural comunitari, petites iniciatives turístiques), ajudant a posar fre als processos de despossessió en curs a favor dels grans capitals turístics. Després d'un llarg procés de formulació participativa i la seva negociació amb diferents formacions polítiques la proposta de llei va ser presentada a l'Assemblea Legislativa i l'octubre de 2011 la Comissió de Medi Ambient d'aquesta institució va dictaminar a favor seu per unanimitat. El documental Nuestras costas, produït per Alba Sud, dóna compte del per què d'aquesta iniciativa i dels seus principals continguts.

La concentració del passat 25 d'abril tenia com a principal objectiu cridar l'atenció dels diputats de totes les fraccions polítiques perquè s'agilitzés la discussió de la llei. Però el que va començar com a un simple concentració a les portes de l'Assemblea Legislativa va derivar en l'ocupació del Saló de Benemèrits, una de les seves dependències més emblemàtiques.

Durant l’ocupació els manifestants van denunciar viure "en un país governat de manera ingrata", on "es desallotja a comunitats privilegiant la gran inversió transnacional i s’acorrala i persegueix als pescadors artesanals, però es recolza la pesca transnacional". Igualment van demandar que els Plans Reguladors fossin declarats inútils com a instruments per regular els territoris costaners comunitaris: "Per fer totes aquestes accions injustes, s'estableixen polítiques i es financen mecanismes tècnics, per justificar els seus actes, com és el cas del disseny dels plans reguladors, que no són altra cosa que plans de repartiment de territoris en mans de la gran inversió transnacional i d'expulsió de la inversió local i mort de les nostres cultures ".

Després d'unes hores, els promotors de la Llei TECOCOS, van aconseguir la signatura d'un acord amb totes les fraccions polítiques, incloent l'oficial Partido de Liberación Nacional, de la presidenta Laura Chinchilla, perquè la proposta de llei passés al primer lloc del debat parlamentari.



Moment de l'ocupació del Salón de Beneméritos de l'Assemblea Legislativa.

Segons Wilmar Matarrita, coordinador i portaveu del Frente Nacional de Comunidades Costeras, aquesta mobilització va "aixecar l'autoestima de les comunitats i la seva disposició a més mobilitzacions". Amb aquesta acció es va aconseguir també que els principals mitjans de comunicació nacionals (Canal 7, Canal 13, La Nación i Diario Extra) es fessin ressò de la notícia i les comunitats poguessin donar a conèixer millor les raons de la seva demanda. D'altra banda, va assegurar Matarrita, "ens hem apropat a més sectors del moviment social costarriqueny", qui preveu que serà necessari mantenir i augmentar la mobilització social i la solidaritat amb les comunitats, enfrontades amb l'interès voraç dels grans capitals pels territoris costaners . Arran d'aquestes mobilitzacions 26 diputats de diferents bancades van manifestar ja al seu suport a la Llei TECOCOS, però encara cal sumar els vots de 38 diputats per a la seva aprovació final.

En els propers dies, les comunitats costaneres a Costa Rica segueixen amb expectativa la possible aprovació d'una llei que possibiliti la seva permanència als territoris en els que han viscut durant anys. Mentrestant "la mobilització social no pararà", afirma Matarrita, i és que és molt el que està en joc.

TURISMOS EN DISPUTA

El blog de Ernest Cañada

Sobre perspectivas crí­ticas en el turismo y alternativas poscapitalistas

Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y 2021 fui su coordinador. Desde 2016 soy miembro experto del Consejo Turismo y Ciudad del Ayuntamiento de Barcelona. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.

Ir a blog »