Contacto Boletín

Noticias Generales | Construcción de paz y DDHH

06-06-2011

La reconciliació d'Hondures: assassinats i repressió al Bajo Aguán

El reingrés d'Hondures a l'OEA, amb l'única oposició de l'Equador, coincideix amb una nova massacre de camperols al Bajo Aguán, que deixa en no res els compromisos de vigilància dels drets humans. Una nota informativa de Giorgio Trucchi per a la Rel-UITA.
 


Crédito Fotografía: Giorgio Trucchi / Rel-UITA


Mentre a San Salvador els presidents llatinoamericans -sense la presència de l'Equador- celebren el retorn d'Hondures a l'OEA i prometen vetllar pels drets humans, al Bajo Aguán corre novament la sang a mans de la policia i els grups paramilitars al servei de terratinents i productors de palma africana. Les organitzacions camperoles asseguren que seguiran amb la seva lluita per l'accés a la terra i una vida digna.



La hipocresia dels governs llatinoamericans, que la setmana passada han avalat i votat la reincorporació d'Hondures a l'OEA, ha quedat al descobert ahir, 5 de juny, quan el Bajo Aguán va tornar a ser escenari de repressió i mort.



Un fort contingent de policies, militars i guàrdies de seguretat dels terratinents i productors palma africana de la zona va atacar amb armes de gran calibre als camperols del Movimiento Auténtico Reivindicador Campesino del Aguán (MARCA), que es troben en les finques Trinidad, San Isidro i San Esteban.



Després d'haver desallotjat la finca San Isidro, els paramilitars van envair les instal lacions del Instituto Nacional Agrario (INA) de Sinaloa i van disparar sense dir res contra membres del Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA), que aquí desenvolupen diversos projectes productius.


Fins ara reporten tres camperols ferits de gravetat, entre ells Doris Pérez Vásquez, qui va ser traslladada d'emergència a l'hospital per una ferida a l'abdomen.



"Policies i guàrdies de seguretat van atacar la finca San Isidro a les 4 del matí, disparant amb les seves armes contra les famílies camperoles. Després es van dirigir cap a les instal.lacions del INA i van obrir foc contra els membres del MUCA. Hi ha diversos ferits, alguns de gravetat ", va dir a Sirel, Esly Banegas, presidenta de la de la seccional de Tocoa del Sindicat de Treballadors de l'Institut Nacional Agrari (SITRAINA).



Nous assassinats



Gairebé simultàniament al brutal atac a Sinaloa, desconeguts van interceptar i van assassinar als camperols de la cooperativa San Esteban, José Recinos Aguilar, Joel Santamaría i Genaro Cuesta.



Els tres membres del MARCA es dirigien en vehicle cap a les terres de la cooperativa quan van ser abatuts per una pluja de bales. Segons va reportar a Sirel el directiu del MARCA, Julián Hernández, efectius de la Policia i guàrdies privats del terratinent René Morales van muntar un fort operatiu en el lloc, perquè ningú s'acostés als cadàvers.



"Fa una setmana van desaparèixer els companys Olvin Gallegos i Secundino Gómez, i ahir van assassinar a altres tres membres del MARCA. Els van atacar, els van matar i la policia no va permetre que ens acostéssim -va dir Hernández-.



Estem vivint moments molt difícils. A l’Aguán s'ha desfermat una repressió sense precedents i és absurd que, mentre aquí segueixen assassinats i desapareguts, a El Salvador estiguin celebrant la reincorporació d'Hondures a l'OEA.

Seguirem en la lluita, costi el que costi, perquè la terra és de nosaltres, els camperols. Tenim fills i volem donar-los un futur millor. Estem disposats a enfrontar-nos al que vingui ", va afirmar el directiu del MARCA.



Amb aquests nous fets sagnants puja a 31 el nombre de camperols assassinats en al Bajo Aguán en els últims 15 mesos.



"Rebutgem aquest nou atac contra les organitzacions camperoles i les instal.lacions del INA. El règim de Porfirio Lobo, l'oligarquia hondurenya i els productors de palma africana estan demostrant que no volen reconciliació de cap manera aturar la violació als drets humans ", va concloure Banegas.


 

Més informació:


- Gilberto Ríos: “Domingo sangriento en el Bajo Aguán”, FIAN Honduras, 5 de junio de 2011.

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »