Contacto Boletín

Información de Campañas | Soberanía Alimentaria

22-01-2011

Campanya de rebuig a projectes MDL al Bajo Aguán

Salva la Selva promou campanya de rebuig als projectes del Mecanismo de Desarrollo Limpios aprovats pel govern britànic a Hondures i que beneficiaran al Grupo Dinant. Un article de Giorgio Trucchi, corresponsal a Amèrica Central de la Rel-UITA i col.laborador d'ALBA SUD.

L'organització ambientalista independent Salva la Selva (Rettet den Regenwald), amb seu a Hamburg, Alemanya, ha llançat una campanya internacional d'adhesió, amb la qual pretén pressionar al govern britànic perquè retiri l'autorització als projectes del “Mecanismo de Desarrollo Limpios” (MDL) al Valle del Aguán (Colom) i Lean (Atlántida), a Hondures.

El primer projecte denominat Recuperación de biogás a partir de los estanques de efluentes de la planta de aceite de palma en el Aguán y utilización de biogás, va ser presentat per Exportadora del Atlántico (empresa que juntament amb Corporación Dinant conformen el Grupo Dinant, directament vinculat i controlat pel terratinent i productor del palma africana Miguel Facussé Barjum).

Segons Salva la Selva, l'autorització a EDF Trading, empresa líder en els mercats energètics mundials, per comprar crèdits del MDL (CERs) d'aquest projecte va ser atorgada pel govern del Regne Unit el passat 3 de juny de 2009, poc abans del cop militar a Hondures. La Junta Executiva del MDL examinarà en la seva pròxima reunió del 14 al 18 de febrer 2011 si aprovar o revisar aquesta sol.licitud.

Aquesta revisió ha estat demanada per membres de la Junta "per la possibilitat que hi hagi 'addicionalitat' i no per la violació dels drets humans, ni per la 'sostenibilitat' del projecte. No obstant això -continua el comunicat de Salva la Selva- les afirmacions de l'empresa sol.licitant i de TUV-Sued, certificadora que va redactar l'informe de validació, sobre la addicionalitat són altament qüestionables". En efecte, ni el document de descripció del projecte, ni l'informe de validació fan esment al fet que la companyia Exportadora del Atlántico ja va rebre diversos préstecs: 30 milions de dòlars de la Corporació Financera Internacional (CFI), del Banc Mundial, i 7 milions de la Corporació Interamericana d'Inversions (IIC), "tots dos en part destinats a la producció de biogàs a partir de residus d'oli de palma. Creiem que només per aquest motiu, la Junta del MDN ha de rebutjar l'autorització de les sol licituds ", ha afirmat l'organització ambientalista alemanya.

Salva la Selvava demanar també la retirada del permís de sol licitud d'un segon projecte del MDL a desenvolupar-se en Lean (Atlántida), anomenat Recuperación de biogás a partir de los estanques de efluentes de la planta de aceite de palma en Lean y utilización del biogás y la biomasa.

MDL i drets humans

L'organització ambientalista alemanya va evidenciar també que el finançament del MDL a benefici de Exportadora del Atlàntico "agreujarà encara més la situació dels drets humans a Hondures, en atorgar ingressos addicionals a una empresa coneguda per gastar importants sumes de diners per pagar paramilitars armats causants de greus violacions dels drets humans. Som conscients -continua Salva la Selva- que les actuals normes del MDL no inclouen cap consideració dels drets humans i considerem que això és inacceptable".

En el document que serà enviat a organitzacions internacionals perquè s'adhereixin a la iniciativa, Salva la Selva ha explicat que "Facussé i la seva companyia constitueixen el centre de violents conflictes per la terra, desallotjaments, violacions de drets humans i l'assassinat de camperols membres del Movimiento Unificado Campesino del Aguán (MUCA) i el Movimiento Campesino del Aguán (MCA)”.

A més, va presentar una anàlisi detallada de l'origen del conflicte agrari i un recompte de les atrocitats comeses contra les organitzacions camperoles i els seus integrants, la situació de total impunitat que regeix a la zona, fins arribar als assassinats dels cinc membres del MCA al novembre de 2010 i al segrest del dirigent camperol del MUCA i del Frente de Resistencia, Juan Chinchilla, a mans de les forces repressives de l'Estat i els guàrdies de seguretat de Miguel Facussé.

La violència i la impunitat al Bajo Aguán han estat àmpliament condemnades per les organitzacions de drets humans i de la societat civil, tant a Hondures com internacionalment. Davant aquests fets "seria inacceptable que es concedeixi finançament del MDL a una de les empreses que se situen en el centre de la violència i els abusos contra els drets humans. Per tant -ha afirmat Salva la Selva-instem al govern del Regne Unit, com a part en els dos projectes en qüestió, a enviar un senyal clar a Hondures i a altres governs, que la corrupció, la violència i abusos contra els drets humans no són acceptables i que retiri immediatament l'autorització ", conclou el comunicat.

Salva la Selvafa una crida a les organitzacions nacionals i internacionals perquè enviïn, com més aviat millor, la seva adhesió a la direcció biofuelwatch@ymail.com. Tant la Rel-UITA com ALBA SUD ja s'han adherit a la campanya.

Article publicat originalment a: Lista Informativa Nicaragua y más

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »