Contacto Boletín

Noticias Generales | Soberanía Alimentaria

08-10-2010

Nicaragua: ofensiva de Nestlé per promoure cultiu de cafè de baixa qualitat

Nota informativa de Giorgio Trucchi, periodista de la Rel-UITA i col.laborador d'ALBA SUD, sobre les maniobres de la transnacional suïssa i la mobilització de milers de productors nicaragüenc per fer front a aquesta amenaça.


Crédito Fotografía: Giorgio Trucchi / Rel-UITA

Els caficultors nicaragüencs estan mobilitzats exigint a l'Assemblea Nacional la prohibició del cultiu de cafè de l'espècie "robusta". Una espècie de molt baixa qualitat, que està sent promogut per la transnacional suïssa Nestlé, que el 2006 li va comprar a l'empresa Cafè Soluble SA (CSSA) la marca de cafè instantani Presto, líder en seu sector a nivell nacional i regional.

A Nicaragua, l'activitat cafetalera representa el 33 per cent del PIB del sector agrícola i el 5,7 per cent del PIB global, amb un ingrés mitjà anual de 200 milions de dòlars, el qual equival al 25 per cent de les exportacions totals. Més de 36 mil famílies viuen directament del cultiu del cafè aràbic. Aquesta espècie d'alta qualitat representa el 31,5 per cent de l’ocupació en el sector agrícola i el 13 per cent a nivell global.

Segons Eddy Gutiérrez, representant dels caficultors del departament de Nueva Segovia, durant anys el cafè aràbic nicaragüenc ha estat reconegut a nivell internacional per la seva alta qualitat. No obstant això, recentment "s'ha introduït una espècie de molt baixa qualitat, anomenada 'robusta', que és usada principalment en la preparació del cafè instantani i en mescles per espresso".

Malgrat la resolució adoptada pel Ministeri d'Agricultura (MAGFOR), en la qual es demanava no estendre el cultiu de robusta i mantenir-lo a nivell experimental, alguns productors van intensificar la seva producció. Segons la majoria dels caficultors, darrere de la promoció d'aquesta espècie està la transnacional Nestlé, propietària de la marca de cafè instantani Presto, que és produït per Cafè Soluble SA (CSSA), i el president de la qual és també directiu de CISA Exportadora, una altra de les empreses que promouen aquest negoci.

Actualment ja existeixen més de 500 hectàrees sembrades amb cafè robusta, "principalment per camperols necessitats i sense experiència en cultiu de cafè, que estan sent enganyats. Aquesta espècie -va continuar Gutiérrez-, a més de ser molt fràgil necessita ser conreada a cel obert, la qual cosa implica tala d'arbres i greus impactes mediambientals ".

Nicaragua es posiciona entre els països que produeixen un cafè de molt alta qualitat, i aquesta ofensiva de Nestlé i dels seus associats comercials posa en risc aquesta imatge.

Nestlé busca abaratir costos

Segons Martha Estela Gutiérrez, representant dels caficultors de Matagalpa, la pressió exercida per Nestlé és molt forta. "Hi va haver una resolució majoritària al Consell Nacional del Cafè (CONCAFE) donant suport a la prohibició del cultiu de robusta, però la transnacional ha començat a fer caminar el seu projecte. La pressió de Nestlé és forta. Els productors tenim moltes dificultats estructurals perquè falta finançament i assistència tècnica. En canvi -va continuar Martha Gutiérrez-, Nestlé té recursos i la capacitat de proporcionar tots aquests elements per perseguir la seva objectius ".

Segons la representant dels productors de Matagalpa: "Nestlé necessita produir a costos menors. Té la seva fàbrica principal a Toluca, Mèxic, i l'únic país a la regió on se li està permetent produir cafè robusta, sense cap restricció, és Nicaragua ", ha conclòs.

Davant d'aquesta situació, milers de caficultors de tot el país es van mobilitzar cap a la capital per manifestar el seu rebuig total a la promoció i finançament de la sembra de cafè robusta. A més, van demandar als diputats emetre un decret que estableixi la prohibició del cultiu d'aquesta espècie, i que Nestlé indemnitzi als productors involucrats en el projecte que ha impulsat.

PUEBLOS EN RESISTENCIA

El blog de Giorgio Trucchi

Sobre acumulación de capital y derechos humanos

Reside en Nicaragua desde 1998 donde inició su colaboración periodística con la Asociación Italia-Nicaragua. Ha colaborado como freelance para Radio Popolare Network, Radio Onda d'Urto y ha publicado varios reportajes para el periódico Liberazione. Actualmente se desempeña como corresponsal en Centroamérica para el Sistema Informativo de la Regional Latinoamericana de la UITA (SIREL) y colabora con el periódico digital Opera Mundi de Sao Paulo de Brasil, ALBA SUD y Kaos en la Red. En este blog, hecho desde Centroamérica, hablamos de derechos humanos violados, luchas campesinas por el acceso a la tierra y a una vida digna, procesos emancipativos del los pueblos ante un modelo económico depredador, impulsado por el gran capital nacional y transnacional.

Ir a blog »