Contacto Boletín

Nueva Publicación | Turismo Responsable

21-07-2019

Què sabem del treball de les cambreres de pis? Un estat de la qüestió

Ernest Cañada | Alba Sud

Publiquem al darrer número de la revista Papers de Turisme, dedicat a la igualtat de gènere en el turisme, un article de revisió de la bibliografia internacional sobre el treball d'aquest col·lectiu laboral.


Crédito Fotografía: Alba Sud.

La revista acadèmica Papers de Turisme, que edita Turisme Comunitat Valenciana, ha publicat en el seu últim número (62) un monogràfic especial sobre igualtat de gènere en el turisme. Inclou articles de Pau Alonso-Monesterio, "Anàlisi de la igualtat de gènere en el sector turístic. El cas dels SICTED de la Comunitat valenciana en 2018"; Andrés Salas, "Igualtat de gènere en la funció directiva hotelera de la Comunitat Valenciana: anàlisi de barreres i propostes per promoure la igualtat"; i Violante Martínez i Gemma Martínez-Gayo, "Empoderament i desigualtat a la feina turístic femení. Una perspectiva comparada ". També inclou un article meu, "El treball de les cambreres de pis: un estat de la qüestió".

Es pot descarregar en aquest enllaç.

En aquest article, des d'una perspectiva internacional, es realitza un estat de la qüestió de la recerca en l'àmbit de les ciències socials i mèdiques sobre el treball de les cambreres de pis. A través d'una revisió sistemàtica de la literatura científica sobre aquest col·lectiu es van seleccionar 45 articles o capítols de llibre de països del Nord Global que no fossin Espanya. A partir d'ells es destaca l'anàlisi que s'ha realitzat sobre una sèrie de temes que han adquirit un especial protagonisme en la investigació sobre aquest col·lectiu de treballadores: a) composició i concepció del seu treball; b) processos de segmentació; c) intensificació del treball; d) salut laboral; e) assetjament sexual i f) organització sindical.

La revisió bibliogràfica realitzada permet evidenciar la generalització dels processos de precarització laboral de les cambreres de pis. Es confirma també la interrelació entre estratègies empresarials de flexibilització, especialment a través de formes atípiques d'ocupació, i intensificació del treball del treball de les cambreres de pis i un increment de la fragilitat i vulnerabilitat d'aquest col·lectiu. Això es manifesta de forma especialment greu a través d’un increment del risc de patir accidents i malalties professionals. Aquest cercle viciós, que s'havia identificat amb claredat en el cas espanyol en anteriors investigacions, es veu avalat per la literatura internacional. Els problemes de salut laboral sobresurten pel volum d'estudis disponibles, que identifiquen les seves manifestacions i bona part de les seves causes. Es confirma igualment l'existència d'un problema greu d'organització del treball que repercuteix en la salut de les treballadores.

Es percep també una progressiva accentuació del deteriorament en les condicions laborals d'aquest col·lectiu, de la mà de la globalització econòmica i de les transformacions que s'han produït en el sector durant els últims anys, especialment des de la crisi financera internacional de 2008. Les múltiples pressions que poden estar rebent les empreses hoteleres, i les expectatives construïdes sobre els seus potencials guanys, tendeixen a traslladar-se cap a les seves plantilles, on el departament de pisos sembla ser un dels més afectats.

L'anàlisi amb perspectiva de gènere, sumat a l'enfocament interseccional, ha permès comprendre millor les dinàmiques composició dels departaments de pisos, així com les dinàmiques de precarització laboral. Però també ha ajudat a posar llum sobre determinades problemàtiques que configuren part de la vida quotidiana d'aquestes treballadores, com les dificultats de conciliació o l'assetjament sexual.

Tot i la bibliografia disponible, és fonamental entendre millor les dinàmiques de resistència i organització d'aquest col·lectiu en la defensa dels seus interessos. Però també les seves dificultats i els diferents tipus d'estratègies que poden estar-se produint. La literatura disponible no permet de moment disposar d'una anàlisi més atent a la complexitat d'algunes de les coses que estan succeint en aquest col·lectiu en aquest àmbit.

 

Aquest article es publica en el marc del projecte «Enfortir el criteri d'inclusivitat en el turisme responsable: una resposta als reptes de l'Educació per a la Justícia Global», executat per Alba Sud amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona a través del Programa d' educació per a la Justícia Global (convocatòria 2018).

 

TURISMOS EN DISPUTA

El blog de Ernest Cañada

Sobre perspectivas crí­ticas en el turismo y alternativas poscapitalistas

Investigo en turismo desde perspectivas críticas. Trabajo actualmente como investigador postdoctoral en la Universidad de las Islas Baleares (UIB). Soy miembro fundador de Alba Sud y entre los años 2008 y desde entonces soy su coordinador. Entre los años 2004 y 2015 residí en Centroamérica. En este blog hablamos de turismo en plural, de su impacto en el trabajo y también en el mundo rural, de los procesos de desposesión que conlleva, de las condiciones laborales de sus trabajadores y trabajadoras. Pero también de los esfuerzos comunitarios y de amplios sectores sociales por controlar territorios, recursos y formas de organizar esta actividad para, en definitiva, construir alternativas emancipatorias postcapitalistas.

Ir a blog »