Reportaje
Atreure personal mèdic com si anessin turistes, una estratègia polèmica a les Antilles franceses
Thibaud Szpyrka | Alba Sud / Université d’Angers. En l'arxipèlag de Guadalupe, a les Antilles franceses del Carib, falten professionals de la salut. Per a pal·liar aquesta situació, es multipliquen les campanyes de contractació que utilitzen les mateixes estratègies comunicatives que el turisme. En conseqüència, l'alta rotació d'aquests professionals de la salut tenen efectes sobre els serveis que han de prestar.
#AlbaSudDivulga | Brasil
Turisme de base comunitària al Brasil: modes d'investigar, reflexionar i actuar en la realitat
Edilaine de Moraes, Teresa Miranda Mendonça & Ernest Cañada . Reproduïm l'article introductori de la Revista Llatinoamericana de Turismología/RELAT, traduït al castellà, que en el seu número de desembre de 2024 va publicar el dossier "Turisme de base comunitària en xarxa: experiències, connexions i controvèrsies al Brasil".
Especial 1M
1 de Maig: creixen els beneficis empresarials del turisme, també la precarietat laboral
EDITORIAL | Alba Sud. La dinàmica de reactivació turística després de la pandèmia ha aguditzat el malestar social davant la turistificació. A més, l'augment dels beneficis empresarials del turisme no ha suposat una millora en les condicions laborals. Totes dues lluites necessiten trobar-se i complementar-se, encara que no sigui fàcil.
#AlbaSudDivulga | México
Últims paradisos: urbanització de l'espai rural i resistència social al Pueblo Mágico de Sisal, Yucatán
Eliana del Pilar González Márquez & Ana García de Fuentes | CINVESTAV & Alba Sud. La costa de Yucatán viu un boom immobiliari impulsat pel turisme de segona residència i la promoció dels seus paisatges com a “últims paradisos”. En aquest context, el port de Sisal, nomenat Pueblo Mágico l'any 2020, s'ha convertit en un cas emblemàtic de com aquest model de desenvolupament transforma el territori, afavorint la despulla ambiental i social.
Entrevistas | España
Borja Suárez: “Anem a la vaga general d'hostalería a Santa Cruz de Tenerife”
Ernest Cañada | Alba Sud. Parlem amb el secretari general de la Federació de Serveis de Comissions Obreres a Canàries amb motiu de la convocatòria de vaga en el sector per al 17 i 18 d'abril, en plena Setmana Santa. La vaga havia estat convocada per al conjunt de les Illes Canàries, però pocs dies abans es va arribar a un acord a Las Palmas, encara que no a Santa Cruz de Tenerife.
Reportaje | Cataluña
Turisme al Parc Agrari de la Conca d’Òdena? Conèixer per poder valorar
Raül Valls | Alba Sud. Els parcs agraris són espais paradigmàtics per combinar les activitats agroramaderes i les pràctiques d’oci turístic de proximitat. El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, nascut el 2017 a la comarca de l’Anoia, es planteja l’impuls d’un model de turisme rural complementari a l’activitat agrària i ramadera.
Actualidad Alba Sud | España
Jornades de mapeig: turisme, memòries i arxius
El proper 18 de juny, Casa Planas i Alba Sud organitzen al MACBA de Barcelona una sessió de treball per a promoure el coneixement i intercanvi entre institucions i persones que es dediquen a la investigació i interpretació de la història recent del turisme a Espanya.
Artículo de Opinión | España
Turistificació i malestars laborals: una mica de memòria i futur del sindicalisme en hostaleria
El mes de març passat, un grup de sindicalistes de CCOO del sector de l'hostaleria de diverses parts d'Espanya i amb responsabilitats en diferents moments en aquest sector, es van reunir a Madrid per a compartir i reflexionar junts sobre el paper del treball en les mobilitzacions presents contra la turistificació.
Informació esdeveniments | Brasil
5è Seminari Perspectives crítiques sobre el treball en el turisme
Bianca Briguglio | Labor Movens. Sota el lema, "Dignitat del treball en el turisme: noves fronteres de lluita", Labor Movens, grup de recerca de la Universitat de Brasília, Brasil, convoca aquesta nova edició de l'1 al 4 d'octubre de 2025.
Nueva Publicación | Brasil
Turisme comunitari urbà al Brasil: una pedagogia de la resistència
Alba Sud. Publiquem un nou informe dedicat a l'anàlisi del turisme comunitari urbà a partir de set experiències en barris populars i faveles de quatre ciutats de Brasil: Recife, Salvador, Rio i São Paulo. Aquesta recerca, realitzada per Aline Bispo i Ernest Cañada, aporta noves pistes per a entendre un fenòmens emergent a Amèrica Llatina.
En profunditat
Dels Alps als Andes: esquí i canvi climàtic
Nora Müller | Alba Sud. El canvi climàtic posa en risc la pràctica de l'esquí i fa inviable moltes de les estacions d'existents. Al seu torn, la majoria de les estratègies d'adaptació comporten nous impactes socioecològics que comportaran nous riscos. El desplaçament cap a zones més remotes i altes de les muntanyes aguditza els problemes.
Reportaje | Brasil
Rere les disfresses: el treball de les costureres del Carnestoltes del Brasil
Edilene Vilas Bôas, Angela Teberga & Caroline Bahniuk | UnB. Més enllà de l'exuberant espectacularitat del Carnestoltes carioca, les condicions de treball de les costureres que confeccionen les fastuoses disfresses, queden molt lluny de la importància social d'aquest esdeveniment i dels beneficis econòmics que suposen per al Brasil.
Nuevo Audiovisual
Ciutats turístiques: evolució i perspectives d'un model fordista de producció turística
ALBA SUD. Disponibles les gravacions del curs en línia celebrat els dies 18, 19 i 20 de febrer dedicat a l'anàlisi històrica, situació actual i perspectives de diverses ciutats a Espanya i Amèrica Llatina, desenvolupades a la calor del boom turístic de caràcter fordista.
En profunditat
Efectes del canvi climàtic en el turisme
Gema Martínez-Gayo | Alba Sud. El turisme contribueix al canvi climàtic, però també es veu afectat per aquest. Ja s'experimenten fenòmens meteorològics extrems, altes temperatures i disminució de les precipitacions. Però quin efecte tindran aquests aspectes en el sector turístic? serà capaç d'adaptar-se?
Especial 8M
Per un futur feminista
EDITORIAL | Alba Sud. Per a aquest 8M analitzem els impactes de l’ascens de l’ultradreta en l’esfera productiva i reproductiva y, en particular, en contextos turístics. Sota aquest marc, reforcem el nostre compromís en reivindicar un futur feminista i, entre diverses conquestes, puguem gaudir del nostre temps lliure d’una forma justa.